+ Meer informatie

Raadsel 40

2 minuten leestijd

(Voor kinderen van 10 jaar en ouder) met moeder mee, hij helpt haar met het uitzoeken van een rok, maar dat is niet zo gemakkelijk. De ene rok is te wijd, de ander te smal, de ene rok te lang en de andere te kort. Jan Jaap krijgt er genoeg van. Moeder moet zelf maar kijken, hij gaat naar Rikje.

72. De Oberfeldwebel Iaat ze toch maar gaan. HIJ Is trouwens niet ontmoedigd. Hij kent zijn Pappenheimers, meent hij. De Jongens zijn natuurlijk in de kerk gebleven en hebben zich verscholen. Maar daarmee ontkomen ze hem niet. HIJ zal ze uit hun schuilhoek halenl Op alle hoeken van de kerk zet hlJ schildwachten, aan wie UJ het bevel geeft te schieten op ieder, die probeert te ontvluchten. Daarna gaat hij met zes man de kerk in. Ze zoeken onder en tussen de banken en in de preekstoel; ze klimmen naar het orgel en speuren tussen de pijpen en in de blaasbalg of daar misschien een Jongen versoholen zit. De consistoriekamer doorzoeken zij nauwkeurig en overal speuren zij naar naden in de vloeren of er misschien een verborgen schuilplaats onder zit. De Oberfeldwebel eist dat de brandkast wordt geopend en zijn soldaten steken hun bajonetten door de deuren van kasten, die niet dadelijk open willen. De koster moet op zware strafbedreiging verklaren dat er nergens een verborgen schuilplaats is en als hij dat gedaan heeft, moet hij de soldaten toch nog voorgaan de trappen van de toren op, opdat zU zich kunnen vergewissen dat ook daar geen vluchteling zit. Doch ook die tocht Is tevergeef.s. Zwaar vloekend loopt de onderofScler weer naar beneden. Dit wordt de oude koster te veel. „God laat niet met Zich spotten," zegt zijn trillende oude stem. ,J)e Heere zal dit bezoeken." Met een nieuwe rauwe vloek overdondert de Oberfeldwebel het kostertje. .Jnrukkenl" blaft hij tot zijn mannen bulten. Aan de overkant van het kerkplein staan ürkers, de handen in de diepe zakken van hun wijde broeken. Sen lichte spotlach speelt er in hun ogen als de soldaten op hun fietsen stappen om het eiland te verlaten. De commandant ergert zich hevig. Voor de tweede keer zijn die domme Hollanders hem te slim af geweest. Het einde van de mlddagdienst is anders geweest dan 's morgens. Dertig, veertig Jongens vlogen overeind op het alarmsein. Vrouwen stonden ook op. Er dreigde een wilde uittocht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.