Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Met "koningin der groenten" kan ook worden gebakken

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Met "koningin der groenten" kan ook worden gebakken

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Verse asperges zijn er slechts gedurende een korte periode. Door kasteelt zijn ze soms in februari al te koop is, maar mei-juni is dè aspergetijd. De planten houden het maar een jaar of tien uit en 'produceren' pas in het vierde jaar. Geen wonder dat de witte stelen niet echt goedkoop zijn.

Basisrecept asperges
2 kg asperges (voor 4 personen) 20 g zout, 50 g boter Zet de asperges een kwartier voor het schillen in koud water. Spoel ze voorzichtig af onder de kraan en schil ze zorgvuldig. Snijd ongeveer anderhalve centimeter van de onderzijde af. De uiteinden zijn meestal wat uitgedroogd. Bij het afsnijden mag het mes nauwelijks weerstand vinden. Leg de schillen en de afgesneden einden in een pan, leg er een theedoek bovenop en leg daarop de geschilde asperges. (Het toevoegen van schillen en uiteinden verbetert de smaak, maar niet de kleur.) Giet er zoveel koud water bij dat de asperges goed onder staan en voeg het zout en de boter toe. Breng het water aan de kook, draai het vuur klein en houd het water tegen de kook aan. Na 8 tot 10 minuten (afhankelijk van dikte en versheid van de asperges) de pan van het vuur halen, een deksel erop leggen en de asperges in het hete water verder laten garen. Na ± 15-20 min. controleren of de asperges gaar zijn door met een vork In de ondereinden te prikken. De asperges moeten zacht, maar niet papperig zijn. Haal met een schuimspaan of twee vorken voorzichtig de asperges uit het kookvocht en laat ze even uitlekken. Leg ze vervolgens netjes naast elkaar op een wit servet en dien ze op. 500 g asperges, 1 ^k theelepel zout 15 g boter, 250 g bloem, 125 g koude boter 4 eieren, 2 dl ijskoud water, 18 g zout 200 g Gruyère, 200 g mager spek 4 dl room, zout witte peper uit de molen

Stort de bloem in een grote kom, verdeel de ijskoude boter in
vlokken en leg ze op de bloem. Snijd ze met twee messen in kleine brokjes tot de massa korrelig wordt. Breek een ei in een kommetje en klop het even los met een vork. Werk het losgeklopte ei door het mengsel van boter en bloem en werk er met een vork zoveel IJswater door dat er een samenhangende, maar niet natte deegbal ontstaat. Werk het zout door het deeg. Bestuif de werktafel met bloem, leg het deeg erop en rol het uit tot een ronde lap. Beboter een ronde vorm met een diameter van 22 centimeter, leg er de lap deeg op, druk het deeg aan in de vorm en snijd de overhangende deeglap af. Zet de vorm koel weg. Gaar de asperges volgens het basisrecept, haal de asperges uit het kooknat en laat ze goed uitlekken. Verwarm de oven voor op 220°C. Verwarm de lapjes spek even in wat boter, leg ze op de deegbodem. Leg de asperges in kransvorm op de bodem en leg er wat plakjes Gruyère op. Breek 3 eieren in een beslagkom, klop ze goed los en voeg er -al kloppende- de room, de versgemalen peper en het zout aan toe. Giet de eiermassa over de asperges en schuif de vorm in de oven. In goed 30 minuten moet de quiche klaar zijn. Kan zowel warm als koud gegeten worden.

Koningin
Voor sommigen zijn ze het toppunt op culinair gebied: zachtgekookte, mooi blanke asperges. Aan deze groente is een compleet kookboek gewijd, dat als ondertitel heeft: "Heerlijke gerechten met de koningin der groenten". De schrijvers maken er geen geheim van dat ze gecharmeerd zijn van de witte stelen. Behalve recepten staan er ook veel gegevens in over de teelten de geschiedenisvan de asperge. De recepten zijn behoorlijk uitgebreid omschreven en behandelen asperges puur, met boter, met saus, met ei, in salades, in soep, met vlees, in oosterse gerechten, enz. Het dikke, stevig gebonden kookboek is verlucht met enkele kleurenfoto's.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 mei 1992

Terdege | 80 Pagina's

Met

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 mei 1992

Terdege | 80 Pagina's