+ Meer informatie

Unieke archeologische vondst Waterlooplein

Vooral huishoudelijke artikelen

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Op het Waterlooplein in Amsterdam wordt momenteel een uniek archeologisch onderzoek gehouden. Voor het eerst in Nederland wordt niet alleen op vondsten en ontdekkingen van vóór 1600 gelet, maar worden ook en vooral de twee eeuwen daarna onder de loep genomen. Bovendien is de omvang van het project, dat een hele stadswijk daterend van 1625 betreft, een zeldzame gebeurtenis. Dit heeft stadsarcheoloog J. Baart woensdag bekend gemaakt.

Volgens Baart wordt uit de dozen vol materiaal (vooral huishoudelijke artikelen of stukken daarvan) dat inmiddels uit vooral afval- en waterputten van vijftien huizen werd opgegraven, duidelijk dat er in dit deel van de stad veel meer joden woonden dan tot nu toe , werd aangenomen. Zo werden in zeven van de tien afvalputten talloze zogenaamde „joodse vleesloden" gevonden, die de joden in die tijd aan het vlees knoopten wanneer, dit kosjer geslacht was. Daarnaast blijkt ook dat het Delfts wit aardewerk — dat nu als waardevol en zeldzaam wordt beschouwd — in die tijd een gewoon, alledaags gebruiksvoorwerp was, aldus Baart.

Tot nu toe hebben de archeologen na een-maand graven vijftien huishoudens blootgelegd. Volgens Baart zijn het vooral het leven van alledag en de sociale structuur van de hele buurt in die tijd waarvan een boeiend beeld wordt verkregen.

Stadhuis

De wens van de archeologen is het hele terrein, waar ongeveer tweehonderd woningen stonden, te onderzoeken. Tijd en geld echter kunnen daarbij een spelbreker zijn. Zo moet volgend jaar met de bouw van het stadhuis/operacomplex begonnen worden. Daarnaast heeft men tot nu toe 100.000 gulden — een gemeentelijke subsidie — ter beschikking. „Wanneer we op het hele terrein opgravingen willen doen, is er echter veel meer geld nodig", aldus Baart.

Het plan om het Waterlooplein te onderzoeken dateert uit 1972 toen bij de aanleg van de metro scheepswrakken en kadeconstructies werden gevonden, evenals Romeinse munten. Er moest echter worden gewacht tot nu,'Voordat het terrein geschikt was om opgravingen te doen.

Om het publiek van het verloop van de opgravingen op de hoogte te houden worden in het Amsterdams historisch museum doorlopend kleine exposities ingericht van het gevonden materiaal.

Commissaris Friesland gaat vutten

MR. H. RIJPSTRA ... vervroegde uittreding...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.