+ Meer informatie

VS en Israël oefenen 'opvangen' raketten

2 minuten leestijd

JERUZALEM (AP) - Het Israëlische en het Amerikaanse leger gaan in januari een gezamenlijk oefening houden in het onderscheppen van langeafstandsraketten. Dat heeft het Israëlische ministerie van Defensie gisteren bekendgemaakt.

Volgens de Israëlische krant Ha'aretz zal de oefening in Israël gehouden worden, tenzij er tegen die tijd een militair conflict met Irak is.

Voor de oefening zal een verbeterde versie van het Patriot-anti-raketsysteem worden gebruikt, het luchtafweersysteem dat ook tijdens de Golfoorlog gebruikt werd om Iraakse Scud-raketten neer te halen, aldus Ha'aretz. Hoewel aanvankelijk grote successen gemeld werden met de 'Scud-buster', bleek uit onderzoek na de Golfoorlog dat de Patriot veel minder effectief was dan de VS en Israël aanvankelijk claimden.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Defensie meldde donderdag dat er de afgelopen tijd al enkele succesvolle tests zijn gedaan met de nieuwe Patriot-raketten. Ook heeft Israël onlangs het Arrow-systeem aangeschaft, het modernste antiraketsysteem op de markt.

Volgens waarnemers probeert Israël met een publiciteitsoffensief Saddam Hussein ervan te overtuigen dat het geen zin heeft om bij een eventuele Amerikaanse aanval op Irak vergeldingsaanvallen op Israël uit te voeren.

Het Israëlische leger heeft gisteren op de Westoever twee Palestijnen gedood en in de Gazastrook het huis van een Palestijn verwoest.

In het vluchtelingenkamp Tulkarem, waar Israëlische soldaten op zoek waren naar militanten, openden soldaten het vuur op een Palestijn die het kamp probeerde te ontvluchten. De 25-jarige man overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Nabij de stad Nablus nam het leger een auto onder vuur waarbij de 32-jarige Palestijnse bestuurder werd gedood en een passagier gewond raakte. Het leger zei het voorval nader te zullen onderzoeken.

In de Gazastrook verwoestte Israëlische militairen een huis in het vluchte lingenkamp Khan Younis. De woning behoorde volgens het leger een Palestijn toe die twee Israëliërs had gedood.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.