+ Meer informatie

„Vervoer naar Joegoslavië verantwoord"

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - De werkgeI versorganisaties in het beroepsgoederenvervoer NOB Wegtransport en Ne, derlands Vervoer ontkennen dat er onverantwoorde transporten naar JoeI goslavië worden uitgevoerd.

Zij hebben dat gisteren gezegd in reactie op een brief van de Vervoersbond FNV, waarin de bond stelt dat de organisaties meer druk moeten uitoefenen op leden die ondanks de oorlogssituatie op Joegoslavië blijven rijden.

Volgens een woordvoerster van NOB Wegtransport haalt geen ondernemer het in zijn hoofd om het leven van zijn werknemers en zijn kostbare lading in de waagschaal te stellen. „Ik weet zeker dat een transporteur liever een rit mist", zei zij, „maar je kunt niet alle transport naar Joegoslavië verbieden". Volgens de werkgeversorganisaties is dat ook niet nodig. Er zijn binnen het land gebieden die veilig genoeg zijn om op te rijden, vinden zij. De organisaties informeren hun leden daarover vrijwel dagelijks.

De Vervoersbond FNV blijft het niettemin „moreel verwerpelijk" vinden „omwille van het gewin chauffeurs bloot te stellen aan oorlogsdreiging". Volgens de FNV-bond zijn er nog steeds transportondernemers die hun werknemers onder druk zetten om toch te rijden. De bond vindt dan ook dat de werkgeversorganisaties hun leden harder moeten aansporen om het transport op Joegoslavië te staken.

NOB Wegtransport en Nederlands Vervoer vinden dat niet nodig. Bovendien is het lastig om leden ergens toe te dwingen. „Het is anders dan met een cao, die je dwingend kunt opleggen aan je leden", aldus J. Vallenduuk van Nederlands Vervoer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.