+ Meer informatie

Ds. P. M. Breugem geridderd

2 minuten leestijd

Het was een bijzondere bijeenkomst in het gemeentehuis te Barneveld, waarin op vrijdagmorgen 28 april ds. P. M. Breugem de koninklijke onderscheiding ontving van Ridder in de orde van Oranje Nassau. Bijzonder ook, omdat de daarbij behorende versierselen hem werden opgespeld door burgemeester A. C. Ph. Hardonk, die zelf een enkel uur daarvoor een koninklijke onderscheiding ontvangen had. Bijzonder ook, omdat deze onderscheiding voor 'onze'
ds. Breugem twee dagen voor zijn afscheid van de actieve dienst in hervormd Barneveld werd toegekend.
In zijn toespraak memoreerde de burgemeester de vele activiteiten van ds. Breugem in de loop der jaren. Uitdrukkelijk vermeldde hij daarbij de ondersteuning door diens vrouw.

Op 8 juni 1966 werd de thans geridderde predikant in Barneveld, gekomen vanuit het Utrechtse Achterberg. Ondanks vele beroepen bleef hij sedertdien 29 jaren in zijn tweede gemeente, waar hij nu met emeritaat is gegaan. Zijn leidinggevende en bestuurlijke kwaliteiten heeft hij hier op vele terreinen mogen aanwenden.

Vele jaren was hij lid van de P.K.V. van Gelderland en van het breed-moderamen daarvan, tevens sinds 1982 vele malen afgevaardigde naar de Generale Synode. Binnen Barneveld was ds. Breugem actief betrokken bij de Stichting Hervormde scholen te Barneveld en De Glind, waarvan hij lang voorzitter was. In het bijzonder noemde de burgemeester zijn werkzaamheden voor de jeugd. Sinds zijn komst heeft hij - en ook dit samen met zijn vrouw - zich ingezet voor het kerkelijke jeugdwerk en al die jaren leiding gegeven aan de Jeugdraad. Van 17 leidinggevenden groeide dit werk tot ongeveer 80 leidinggevenden uit.

De burgemeester wilde dominee 'een deftige dominee' noemen en sprak dit op deftige wijze uit. Hij wenste hem toe, dat God hem de kracht zou verlenen om ook na de ontvangst van deze onderscheiding nog veel te mogen doen, daarbij ongetwijfeld ook doelend op het docentschap aan de Theologische Hogeschool van de Gereformeerde Bond te Ede.

Graag sluiten we ons hierbij aan. De Heere schenke ds. Breugem de mogelijkheden om nog meerdere jaren de hem zo geliefde gereformeerde beginselen door te geven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.