+ Meer informatie

Baptistengemeenten houden zich officieel buiten het conciliaire proces

Unievergadering: "Ruimte" moet activiteit opschorten

2 minuten leestijd

ENSCHEDE - De Unie van Baptistengemeenten zal niet deelnemen aan het conciliaire proces voor gerechtigheid, vrede en behoud van de schepping. Ook wil zij niet als waarnemer bij het proces betrokken zijn. Maar het bestuur van de Unie gaat wel de discussie over de drie thema's in de plaatselijke gemeenten stimuleren.

Dat is vrijdag gebleken tijdens de algemene vergadering van de Unie in Enschede. Een voorstel van de gemeente Dordrecht om als Unie alsnog bij het proces betrokken te raken, haalde het niet.

Eerder heeft het bestuur een uitnodiging van de Raad van Kerken in Nederland om aan het conciliaire proces deel te nemen, afgewezen met een beroep op de federatieve structuur van de Unie. Deze zou niet toelaten dat „een Unie-orgaan of een Unie-vertegenwoordiger zich in verregaande mate namens de gemeenten lean uitspreken over zaken van geloof en leven".

Wel discussie

Bestuurslid ds. G. Bosveld uit Musselkanaal zei dat het bestuur er alles aan zal doen de discussie over gerechtigheid, vrede en behoud van de schepping te bevorderen, niet alleen in de gemeenten, maar ook op regionaal en landelijk niveau. Ook in het orgaan van de Unie zal aan de drie thema's aandacht worden besteed.

De woordvoerder van de gemeente Dordrecht toonde zich „gedeeltelijk" tevreden. De discussie over gerechtigheid, vrede en behoud van de schepping wordt nu gestimuleerd. Maar hij vond het jammer dat het voorstel is afgewezen uit een „ongerechtvaardigde angst" voor een verkeerde beïnvloeding door andere kerken.

Geen Ruimte

De algemene vergadering van de Unie heeft verder de werkgroep "Ruimte" verzocht haar activiteiten op te schorten. De vergadering meende dat er een zo breed mogelijk overleg moet komen over de vragen die bij de baptisten leven. Het bestuur van de Unie is gevraagd daartoe met initiatieven te komen.

De werkgroep "Ruimte" werd dit voorjaar opgericht door een aantal baptisten die er kritiek op hadden dat binnen de Unie een aantal zaken niet aan de orde gesteld kan worden. Daarbij doelden zij niet alleen op 'politieke' onderwerpen als vrede en gerechtigheid, maar ook op de samenwerking met andere kerken en 'levensvragen' als echtscheiding en homoseksualiteit.

De afgevaardigden van de gemeenten Ede en Musselkanaal dienden vrijdag een voorstel in waarin de werkgroep werd veroordeeld. Een andere afgevaardigde, ds. J. Bouritius uit Vroomshoop, dreigde dat het Evangelisch Beraad van verontruste voorgangers weer in actie zou komen als de werkgroep actief zou blijven. Dit beraad werd in 1985 door twaalf predikanten opgericht uit onvrede over de predikantenopleiding van de baptisten. Deze zou te weinig bijbelgetrouw zijn. Na een verzoek daartoe van de algemene vergadering van de baptistenunie, besloot het beraad zijn activiteiten voorlopig te staken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.