+ Meer informatie

Amsterdam nog niet uit collegevorming

VVD en Groen Links helemaal oneens

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - Het verkeers- en vervoersbeleid —en jn het verlengde daarvan de zorg voor het milieu— bleek gisteravond het grote knelpunt tussen de vier onderhandelingspartners voor een nieuw college in Amsterdam. Met name de meningsverschillen tussen de VVD en Groen Links bleken zeer groot. PvdA, D66 en VVD zaten iets meer op één lijn.

Woordvoerder J. Saris van Groen Links gooide de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat zijn partij alleen collegeverantwoordelij kheid wenst te dragen als in het akkoord, dat de partners moeten sluiten, sprake is van een duidelijke „trendbreuk" op het gebied van verkeer en vervo.er in vergelijking met de afgelopen jaren.

Hij deed een aantal voorstellen waarvan de meeste door de andere partijen werden afgewezen. Zo bepleitte Groen Links een zeer grote vermindering van het teltaal aantal parkeerplaatsen, zowel boven- als ondergronds in de binnenstad. Verder wil de partij de binnenstad in de ochtendspits afsluiten voor autorijdende forensen. De tweede Coentunnel mag er van deze partij al helemaal niet komen.

Zijn harde standpunten vielen de andere drie partijen rauw op hun dak. De VVD sprak van een „salamitechniek" de PvdA van „radicale taal", terwijl D66 voorstelde niet de binnenstad maar Amsterdam ZuidOost af te grendelen voor autoverkeer, omdat het milieuprobleem zich daar veel sterker zou voordoen.

Gouden kans

Wat betreft.de tweede Coentunnel heeft alleen D66 nog geen standpunt bepaald. De VVD en de PvdA zijn voor de aanleg. PvdA-onderhandelaar L. Genet vond dat Groen Links een gouden kans miste om het openbaar vervoer door middel van de aanleg van die tunnel te stimuleren. Saris vond het daarentegen getuigen van naïviteit dat de PvdA meent dat een tweede Coentunnel niet nog meer autoverkeer zal aantrekken.

De partijen onderhandelen vandaag verder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.