+ Meer informatie

Transplantatie (II)

1 minuut leestijd

Bosman sluit ook de inzet van levende donoren, bij voorbeeld familieleden, niet uit. Zij ondervinden er geen nadeel van als een stukje van hun lever wordt verwijderd, omdat de lever zich -zelfs als er 30 procent van wordt weggehaald- volledig kan herstellen.

In het begin zal leverceltransplantatie volgens Bosman vooral worden gebruikt als tijdelijke oplossing voor mensen met acute gele leveratrofie. De sterfte in deze groep is 80 tot 90 procent. Een leverceltransplantatie kan uitkomst bieden als niet direct een geschikte donorlever voorhanden is. Bovendien krijgt de patiƫnt dan meer tijd om in een betere conditie te komen, wat de kans op succes van de levertransplantatie vergroot.

Verder sluit Bosman de mogelijkheid niet uit dat leverceltransplantaties worden toegepast bij kinderen met een aangeboren tekort aan een bepaald leverenzym. Het gaat in Nederland daarbij om ongeveer honderd gevallen per jaar. (Bron: ANP)

Redactie: W. van Hengel Bijdrage: N. Wolswinkel, arts

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.