+ Meer informatie

„Aids is doodsoorzaak nummer een voor man"

Onderzoek weekblad Science in Ivoorkust:

1 minuut leestijd

WASHINGTON - Aids is tegenwoordig doodsoorzaak nummer een onder volwassen mannen in de Westafrikaanse stad Abidjan, zegt het Amerikaanse weekblad Science in zijn uitgave van vandaag. Onder vrouwen in de hoofdstad van Ivoorkust is Aids de tweede doodsoorzaak. Zij sterven nog vaker aan complicaties rond zwangerschap en bevalling.

Volgens Science zijn er verschillende redenen om te veronderstellen dat de cijfers een flauwe afspiegeling vormen van het werkelijke aantal doden tengevolge van besmetting met HIV. Zo werden geen lijken van kinderen onderzocht, werd er geen rekening gehouden met doden die niet in de mortuaria terecht waren gekomen, noch met de gewoonte van ernstig zieken Abidjan te verlaten om thuis te sterven. Doden tengevolge van

longtuberculose werden uitdrukkelijk j niet als Aids-doden geteld, hoewel de Volgens een m Abidjan uitgevoerd helft van deze lijken met HIV besmet onderzoek krijgen per jaar minstens bleek. 1447 op de miljoen mannen Aids en 340 op de miljoen vrouwen. Bij het onderzoek werden 698 lijken onderzocht op sporen van het HIV-virus dat Aids veroorzaakt. Van de mannelijke doden bleek 41 procent besmet, van de vrouwen 32. Het hoogste aantal besmettingen werd gevonden onder personen tussen de 30 en 39 jaar.

Kenmerkend

Over sterfte door Aids zijn niet veel cijfers bekend, maar de onderzoekers zeiden te vermoeden dat de uitkomsten van het onderzoek in Abidjan kenmerkend zijn voor een groot aantal andere Afrikaanse steden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.