+ Meer informatie

Schooldirecteur A. W. van den Berg kan Ermelo nu zonder atlas vinden

Vijf jaar na start van nieuwe school is aantal leerlir^en al verdubbeld

3 minuten leestijd

ERMELO - Ruim vijf jaar geleden had A. W. van den Berg nog een atlas nodig om de exacte ligging van de plaats Ermelo te kunnen vaststellen. Deze geografische onkunde

verdween snel toen hij in 1986 werd benoemd in deze Veluwse te herinneren. In 1985 kreeg de Ermelose schoolvereniging groen licht van de verschillende overheidsinstanties voor het starten van een reformatorische basisschool. Rond de jaarwisseling (1985/1986) verscheen in deze krant een oproep voor een directeur. Van den Berg las de personeelsadvertenties meestal maar met ^en half oog. Zijn vrouw attendeerde fht^r op de advertentie voor de ...... , school m Ermelo. „Je knjgt dan een gemeente tot directeur van de

rische basisschool. In korte tijd kende hij Ermelo van binnen en van buiten.

'Zijn' school begon met 66 leerUngen. Het vijfde cursusjaar werd in de afgelopen maand afgesloten met 132 leerUngen. Een stijging van 100 procent.

Terugkijkend verbaast Van den Berg zich erover dat hij alweer vijf jaar in Ermelo Averkzaam is. „Aan de andere kant vervaagt de vorige werkkring en lijkt het alsof je altijd in Ermelo hebt gewerkt".

Van den Berg, die al zo'n veertien jaar werkzaam is in het onderwijs, behoort tot het selecte gezelschap schooldirecteuren die de gelegenheid kregen een eigen school op te bouwen. „Ik heb wel ondervonden dat er veel komt kijken bij de start van een nieuwe school. Het is een drukke tijd geweest. Het geeft echter wel een stuk voldoening iets op te bouwen. Je kunt het inrichten naar eigen onderwijskundige inzichten. Word je directeur van een bestaande school, dan is veel, zo niet alles al geregeld".

Van den Berg relativeert deze opmerking overigens direct. „De regelgeving van het ministerie van onderwijs heeft soms enorme gevolgen voor de opgebouwde schoolorganisatie. Denk bij voorbeeld maar aan het weer terugdraaien van de vierjarigenmaatregel".

Sollicitatie

De Ermelose directeur weet zich nog haarscherp de start van de school korte tijd van „moet ik wel of niet schrijven". We hebben besloten wel lag een sollicitatiebrief van Van den Berg uit Capelle aan den IJssel bij de secretaris op de deurmat.

De sollicitatieprocedure staat Van den Berg ook nog helder voor de geest. „Enige dagen na het gesprek met het voltallige bestuur kreeg ik onverwachts in Capelle bezoek van een delegatie van het bestuur onder leiding van ds. J. C. van Ravenswaaij. Zij wilden mijn klas en mijn manier van lesgeven zien. Toen de deur van het lokaal openging en de heren uit Ermelo binnentraden, stond ik als het ware naar adem te happen. Je heb het dan warm en koud tegelijk".

Op 31 januari 1986 kreeg Van den Berg bericht dat hij in Ermelo kon beginnen. Al snel bleek dat de zes maanden (februari tot augustus) hard nodig waren om in augustus de Ermelose kinderen les te kunnen geven. „In korte tijd moesten twee leerkrachten worden aangetrokken. Deze personeelswerving had veel haast. Opbouwen en inrichten van een school zonder team is immers onmogelijk. Gelukkig kon het schoolbestuur na de eerste oproep twee dames benoemen".

School van Dammers

Een van de eerste dingen die moesten worden geregeld, waren de huisvesting en de lesmethoden en materialen. Van den Berg heeft wat betreft de huisvesting alleen maar lovende woorden over de gemeente Ermelo. Collega-directeuren vari nieuwe scholen kampen vaak met slechte huisvesting. De gemeente Ermelo zorgde echter voor goed bruikbare tijdelijke huisvesting in een leeggekomen kleuterschool. „Na vier jaar hebben we intrek genomen in een verbouwd en uitgebreid schoolgebouw

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.