+ Meer informatie

Albert is veelzijdig troonopvolger

3 minuten leestijd

MONACO - Al is hij er twintig jaar op voorbereid, Prins Albert van Monaco heeft lange tijd niet de indruk gewekt dat hij stond te trappelen om zijn vader op te volgen. Er werd al jaren op gespeculeerd dat prins Rainier III de macht aan zijn zoon zou afstaan, maar uiteindelijk is Rainier tot aan zijn dood op de troon blijven zitten.

Wel nam de verlegen Albert, een fanatiek sporter, vorige week al de taken van zijn vader over, nadat duidelijk was geworden dat Rainier, die gisteren op 81-jarige leeftijd overleed, Monaco nooit meer zou kunnen regeren. Albert zal na een rouwperiode de troon officieel bestijgen.

Albert Alexandre Louis Pierre, markies van Baux, is de zoon van Rainier en Grace Kelly, de Amerikaanse schone die in 1956 haar leven als filmster te Hollywood inruilde voor een bestaan als prinses in het piepkleine Monaco.

Albert, die vorige maand 47 werd, is zeer bereisd, spreekt veel talen en is sinds enkele jaren de belangrijkste ambassadeur van zijn land. Als lid van het Monegaskische bobsleeteam deed hij de laatste vijf keer mee aan de Olympische Winterspelen. Sinds 1994 is hij voorzitter van het Olympisch Comité van Monaco.

Albert is niet getrouwd en heeft geen kinderen, wat Monaco zo veel zorgen baarde dat de grondwet is aangepast om het voortbestaan van de in 1297 gevestigde Grimaldi-dynastie te garanderen.

Rainier zei vijf jaar geleden in een interview met het Franse dagblad Le Figaro dat hij niet per se tot aan zijn dood op de troon hoefde te blijven. "Prins Albert bezit alle kwaliteiten om op een dag de nieuwe vorst te worden", zei hij. "Maar ik wil dat hij eerst opvolgers krijgt, omdat dat van essentieel belang is voor de toekomst van het vorstendom en die van onze familie."

Het vorstendom heeft zich evenwel door de eeuwen heen vaker flexibel getoond en zoals Albert in 1997 tegen het persbureau AP zei, de leiders van Monaco zijn er altijd in geslaagd zich aan de moderne tijd aan te passen. Dat deden ze opnieuw toen ze in 2002 de grondwet wijzigden om het probleem van Alberts kinderloosheid te omzeilen. Volgens het gewijzigde artikel 10 van de grondwet is de nu 48-jarige prinses Caroline tweede in de lijn van de troonopvolging en zal zij op haar beurt moeten worden opgev olgd door haar oudste zoon, de nu 20-jarige Andrea Albert Pierre.

Albert is sinds 1986 officieel klaargestoomd voor de opvolging van zijn vader, maar velen hebben zich afgevraagd of hij de troon wel echt ambieerde. In een interview met de Franse krant Le Monde zei hij ooit: "Als ik tegen mijn vader inga, denken de mensen dat ik niet kan wachten om hem op te volgen. Als ik niets zeg, word ik als een imbeciel gezien." Albert is op 14 maart 1958 geboren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.