+ Meer informatie

„Jongeren moeten minder wao krijgen"

Kroonleden SER doen tussenvoorstel

1 minuut leestijd

UTRECHT (ANP) - De kroonleden Zalm en Wolfson van de Sociaal-Economische Raad (SER) liebben voorgesteld om de wao-uitkering voor werknemers tot 35 jaar te verlagen van 70 naar 60 procent van het laatstverdiende inkomen. Elk jaar dat iemand ouder is, zou er 0,5 procent bij komen. Pas voor werknemers van 55 jaar zou dus het huidige uitkeringspercentage van 70 procent gelden.

De kroonleden hebben dit gisteren voorgesteld aan de werkgeversorganisaties en de vakbeweging in een poging om de werkgevers te betrekken bij een eensgezind advies over verzuimbestrijding aan het kabinet.

De vakcentrale FNV en de aangesloten bonden hebben het voorstel gisteravond direct als „onbespreekbaar en onaanvaardbaar" van de hand gewezen. Als de kroonleden hieraan vasthouden, zal de FNV niet verder meewerken aan het wao-advies,jal,dus,^sii,5voordyoersier, ., . Het voorstel fegt volgens haar een „enqppe hypotheek" op het overleg binnen de SER. Voor de vakbeweging zijn vooral afspraken over het terugdringen van het volume van belang. FNV en bonden willen eerst sluitende afspraken over preventie, begeleiding en herplaatsing van zieke en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers. Pas dan valt over verruiming van het begrip passende arbeid te praten. Daaraan stelt de FNV bovendien de voorwaarden dat er voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten een reëel uitzicht op werk moet zijn en dat oudere wao'ers worden ont

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.