+ Meer informatie

Opperste Sowjet roept op tot uitwerken unieverdrag

Besluiten bindend, ook voor 'dwarsliggers'

2 minuten leestijd

MOSKOU (AP) — Het parlement van de Sowjet-Unie, de Opperste Sowjet, heeft gisteren de republielien opgeroepen om een nieuw unieverdrag uit te werken. De bepalingen in liet verdrag zijn gebaseerd op de uitslag van het zondag gehouden referendum, waarin het grootste deel van de burgers zich uitsprak voor behoud van de unie.

De afgevaardigden keurden alle acht punten goed van een resolutie die in eerste instantie was ingediend om de uitslag van het referendum bindend te verklaren voor de republieken die de stemming hadden geboycot. „Alle staatsinstellingen van de Sowjet-Unie en de republieken moeten de beslissing van het volk over de handhaving van de vernieuwde Unie in hun praktische werkzaamheden aanvaarden", zo staat in de resolutie die de afgevaardigden aanna

De vraag of de vijftien Sowjetrepublieken op een of andere manier als een federatie moeten blijven bestaan,is door de negen deelnemende republieken overtuigend bevestigd, vertelde parlementsvoorzitter Wladimir Orlov aan de afgevaardigden. Hij zei dat in de republieken 82 procent van de kiezers is opgekomen, van wie 77 procent voor de voortzetting van de unie stemde.

De andere republieken weigerden aan het referendum deel te nemen en de meeste hielden zelfstandige stemmingen over onafhankeHjkheid of planden een dergelijk referendum.

„Het referendum en de uitslag kan worden gezien als het succes van de democratie in de Sowjet-Unie en een overwinning voor die krachten welke hun eigen bestemming en de toekomst van hun land associëren met het behoud en de eenheid van de Sowjet-Unie", zei Oriov.

In de resolutie staat dat „het besluite van de mensen die deelnamen aan het referendum" bindend is en van kracht zal zijn „in het gehele territorium van de Sowjet-Unie". Dat geldt ook voor de republieken die het referendum hebben geboycot. Verder is opgenomen dat de Opperste Sowjet de aanbeveling doet dat president Michail Gorbatsjov en de Federatieve Raad, die wordt gevormd door de leiders van de vijftien republieken, zich intensief zullen bezighouden met een nieuw unieverdrag en een nieuwe grondwet.

Het parlement vraagt tevens aan de Federatieve Raad en het kabinet om te verklaren dat het ontoelaatbaar is dat republieken de economische banden met de centrale regering verbreken.

Andere punten in de resolutie gaan over de bescherming van de mensenrechten in relatie tot de etnische conflicten, de herziening van tegenstrijdige wetgeving en een oproep tot het houden van een onderzoek naar aanleiding van de beschuldigingen van stembusfraude tijdens het referendum.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.