+ Meer informatie

Zeven december divisie vocht in Ned.-Indië

2 minuten leestijd

Velen van de wat oudere lezers zullen de naam van de Zeven december-divisie direkt weten te verbinden aan de strijd in het voormalige Nederlands-Indië. De divisie verkeerde van eind 1946 tot 1949 in de tropen en op de erebegraafplaats Menteng Poeloe bij Djakarta rusten de lichamen van 570 Nederlandse militairen die de strijd met de dood moesten bekopen.

De divisie werd aan het eind van de Tweede wereldooriog speciaal gerecruteerd uit yoormalige krijgsgevangen officieren, onderofficieren en oud-BS'ers. De naam Zeven december dankt de divisie aan een toespraak van koningin Wilhelmina op 7 december 1942, waann zij de constitutionele gelijkheid afkondigde van de overzeese gebiedsdelen.

Na de terugkeer van de divisie uit Indië werd het onderdeel mobilisabel, totdat Europa werd opgeschrikt door de Russische communisten die met wrede hand de Hongaarse vrijheidsstrijd in bloed smoorden. Dit zette velen in Nederland aan het denken en men raakte opnieuw doordrongen van het feit welk een kostbaar goed de vrijheid is. De divisie werd uit zijn sluimerbestaan gewekt en was opnieuw volle, dig paraat op 1 november 1957.

De elfde brigade maakt samen met de twaalfde en de dertiende pantserinfanteriebrigade deel uit van de Zeven december-divisie. De elfde brigade voert in het eigen vaandel een wild zwijn mee, dat ter onderscheiding van de andere brigades. Een kleine brochure vermeldt de reden waarom voor een wild zwijn werd gekozen: na een oefening in de omgeving van Meppel in de zestiger jaren, werd de eenheid ten onrechte verweten dat ze zich als „zwijnen" hadden gedragen.

De rommel die in het veld werd gevonden bleek echter na een onderzoek afkomstig van echte zwijnen, die het afval hadden opgegraven, dat daar door de plaatselijke bevolking gedeponeerd was. Vanaf dat moment is het zwijn het symbool van de elfde brigade, die de afgelopen tien dagen in Duitsland geoefend heeft. Ook daar hebben ze zich niet als zwijnen gedragen, afgaande op de reacties van de plaatselijke bevolking.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.