+ Meer informatie

Nivellering van lonen bij V en D gaat bonden te ver

2 minuten leestijd

De bonden hebben de onderhandelingen met Vroom en Dreesmann over de CAO voor 1974 vrijdag afgebroken. V en D bood, aldus de bonden, garantielonen die voor grote groepen van het personeel onder het minimum wettelijk loon blijven.

In de praktijk houdt dit volgens de bonden in dat bij de betaling geen enkel onderscheid meer is tussen beginnende en ervaren verkopers, tussen mensen die eenvoudig goederen „over de toonbank reiken", en mensen die bij de verkoop van artikelen daarvoor vakkennis nodig hebben.
„Dit soort nivellering gaat ons duidelijk te ver. Onder een dergelijk aanbod krijgt men onze handtekening niet. V en D onderneemt op deze manier het personeel elke motivatie tot het leveren van prestaties", aldus de heer A. Fogarin van de NVV-bond Mercurius.
Overigens houdt V en D zich in de praktijk aan de wettelijke voorschriften. Het wettelijke minimumloon wordt uitbetaald.
Mr. H. M. de Jonge, adjunct-directeur arbeidszaken van Vroom den Dreesmann, zei dat de eis van de bonden om het zogenaamde uitstralingseffect van de stijgingen van het minimum-loon en het minimumjeugdloon in de CAO vast te leggen, voor V en D onaanvaardbaar is. Bovendien, aldus, mr. De Jonge, zijn de bonden pas in een zeer laat stadium van de onderhandelingen met deze eis, die zij nu tot een breekpunt hebben gemaakt, gekomen. In hun eisenpakket, dat is aangeboden voor het begin van de onderhandelingen in januari, stond niets over juist dit punt.

Met veel cijfers toonde de onderhandelingsdelegatie van V en D aan, dat het dit bedrijf niet mogelijk is op de eisen van de bonden in te gaan. Volgens de bonden kosten hun eisen maximaal één pct. extra op de totale loonsom (loon plus sociale lasten), volgens V en D ligt het tussen de 1 en 2 pct. Het gaat echter niet zo zeer om het bedrag alswel om het standpunt van V en D dat gezien de loonkostenontwikkeling sinds eind vorig jaar er nu gewoon geen ruimte meer kan worden geboden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.