+ Meer informatie

Thuistips

5 minuten leestijd

Legt bij het aanleggen van een vijver op de diepte
Het aantal vijverliefhebbers neemt van jaar tot jaar toe. Wanneer u plannen voor de aanleg van een vijver heeft, heeft u wat aan de volgende tips. Vissen en ander (groter) leven hebben minimaal een diepte van 80 centimeter nodig. Ondiepe vijvers bevriezen in winters zoals die van 1995 en 1996 gegarandeerd tot op de bodem. Vissen en kikkers overleven dat niet! Ook een grote waterlelie heeft, naast voldoende oppervlakte, ook water met een diepte van 80-100 cm nodig. Dat betekent dat u meestal geen keus kunt maken uit kanten-klare exemplaren omdat die vaak veel ondieper zijn.
Kies in dat geval voor de toepassing van vijverfolie, dat te koop is in breedtes van 4,6,8 en soms 10 meter breed. Omdat de folie op bestelling gelast kan worden is de grootte bijna onbeperkt, terwijl u ook de vorm kunt maken zoals u dat wilt. De folie is soms te koop in twee diktes, kies bij voorkeur voor de dikste, hoewel ook de dunnere jaren meegaat. Een vijver is nooit te groot, ook al lijkt dat misschien zo tijdens het graven! Het water en vooral de waterplanten zorgen ervoor dat die enorme kuil een stuk kleiner toont. Teken de vijver uit, niet alleen de oppervlakte maar ook de diepte en eventuele details. Dit is nodig om de lengte en breedte te kunnen bepalen. Reken rondom minimaal een halve meter extra Voor een beter zicht legt u de vijver in de lengterichting. Plant u liever geen grote bomen en struiken om de vijver, u heeft in de herfst alleen maar last van het blad! Veel leven komt vanzelf op het water af, vooral vliegende insecten en vogels (baden en drinken) bezoeken uw vijver soms al een paar uur na het vullen. U moet erop letten dat de rand horizontaal ligt. Als dat niet het geval is, loopt het water weg op de laagste plek. Natuurlijk kunt u kiezen voor een overloop, in dat geval maakt u op de gewenste plek zelf een opening van een paar centimeter diep in de rand. Het water kan bij voorbeeld naar een moerasachtig gebiedje buiten de vijver lopen. Natuurlijk valt er veel meer over de vijver te vertellen èn te lezen. Kijkt u eens in de bibliotheek of er een vijverboek van uw gading is. Er is tegenwoordig ook een speciaal watertuinblad te koop!

Gedroogde koemest
Ik word steeds enthousiaster over deze mest. De korrels zijn gemakkelijk te verwerken en de resultaten zijn goed. Soms is de mest gemengd met pluimveemest. Ook het mengsel geeft een goed resultaat Strooi de korrels nu uit en hark ze oppervlakkig in de grond met een cultivator. Door neerslag en bodem vocht vallen de korrels, eigenlijk zijn het staafjes, uit elkaar De voedingsstoffen komen daarna vrij. Stroop, voor het strooien vanuit de zak, uw mouwen op omdat anders de overall of het overhemd direct de was in kan. U kunt ook strooien vanuit een emmertje.

Planten
Het plantseizoen loopt zo langzamerhand op zijn eind. Als u nog een boom, struik of vaste plant wilt (ver-)planten, dan moet u daar niet langer mee wachten. Krijgertjes, planten die u van een ander krijgt, kunnen van een andere grond komen dan de grond in uw tuin. Misschien weet u het, vraag er anders even naar Andere grond betekent dat de overgang groter is. De planten slaan moeilijker aan. Probeer eventueel de grond wat aan te passen. Dat is zeker noodzakeiijk bij zuurminnende planten zoals rhododendron, tuinazalea en skimmia. Een behoorlijke hoeveelheid turfmolm kan dan de oplossing zijn. U moet er ook voor zorgen dat de planten niet in een "bloempot" komen te staan. Spit de randen en bodem van het plantgat door zodat de overgang geleidelijker verloopt. Als dat niet het geval is kan het gebeuren dat de plant geen wortels kan vormen buiten het eigen plantgat, de "bloempot".

Zonnebloemen
Er zijn weinig bloemen die hun naam zo'n eer aandoen als de zonnebloem. Zelfs de bruine rassen hebben dat stralende over zich. Geen wonder dat ze steeds vaker als snijbloem verkocht worden. Zelf kweken kan natuurlijk ook. Het is heel eenvoudig. Wat de planten nodig heben is vocht, voedsel en een zonnige plek. U kunt kiezen uit een beperkt aantal kleuren, uit hoge en lage soorten, uit enkele en dubbele bloemen. Probeert u ze eens, u zult er geen spijt van krijgen. De hoge soorten kunnen, zeker als ze wat op de wind staan, een stok nodig hebben. Nu is de keus nog groot. Op de pakjes staan de zaaiaanwijzigingen. Het afgelopen jaar heb ik geprobeerd om wat zonnebloemen in een pot te kweken. Dat is goed te doen, hoewel ze wel èrg veel zorg nodig hebben. Een grote plant heeft zo'n pot zo leeggedronken. Ook de voeding is snel verbruikt. Maar wat staat dat leuk, zo'n bloem naast uw stoel op het terras als een soort extra zonnetje. Probeert u het eens.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.