+ Meer informatie

EG wil gebruik gordel verplichten

Maij ziet oplossing voor transit-probleem

1 minuut leestijd

LUXEMBURG — De EG-ministers die verantwoordelijk: zijn voor liet verkeer lieblien gisteren in Luxemburg een riciitlijn goedgel(eurd die voorziet in uitbreiding van liet verplichte gebruik van veiligheidsgordels. Als er een mogelijkheid bestaat om in een auto op een plaats te zitten met een veiligheidsgordel, dan verdient dit voorkeur boven het zitten op een plaats in diezelfde auto zonder veiligheidsgordel.

Dat kan betekenen dat men bij voorbeeld in een taxi wordt verplicht om op de plaats naast de bestuurder plaats te nemen in plaats van op de achterbank. In alle EG-landen is een veiligheidsgordel voor de voorste plaatsen verplicht, maar het gebruik van veiligheidsgordels is nog niet verplicht in Duitsland en Denemarken. In vijf EG-landen is de installatie van veiligheidsgordels op de achterbank nog niet verplicht.

Transit-oplossing

Het beraad van de EG-ministers werd geleid door minister Maij-Weggen, die na afloop van deze ministerraad verklaarde „dat er een oplossing in de maak is voor het transito-probleem door Zwitserland en Oostenrijk".

Het transitoprobleem is een van de laatste problemen die de creatie in de weg staan van een zogeheten "Europese Economische Ruimte" (EER) van de twaalf EG-lidstaten en de zeven landen van de Europese Vrijhandels Associatie (EVA). De minister wilde overigens niet ingaan op de details van het akkoord met Zwitserland en Oostenrijk dat in de maak is.

De andere twee vraagstukken tussen EG en EVA betreffen de visserijproblematiek en de betaling door de EVA-landen aan een EG-fonds waarvan de armere EG-lidstaten zullen profiteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.