+ Meer informatie

De duivel heeft er belang bij dat we het druk hebben

4 minuten leestijd

De tijd vliegt. Het leven is gejaagd. Dit zal wel de ervaring van de meeste mensen zijn. Zieken, gevangenen en mensen die in grote onzekerheid verkeren, zullen het anders ervaren. Maar verder? We hebben het allemaal zó druk. Te druk voor het ene nodige.

We hebben het allemaal druk. Op ons werk worden we opgejaagd. Het gezin kent zijn spitsuren. De kinderen op school hebben soms ook van die piek-weken. Om dan nog maar te zwijgen van al die drukte die we ook in onze vrije tijd nog hebben.

Toch eigenlijk wel een beetje vreemd. Vroeger waren er geen wasmachines, geen vaatwasmachines. Alles moest met de hand gebeuren en wat was dat omslachtig en tijdrovend. Vroeger moest alle schrijfwerk met de hand gebeuren. In het huishouden, op het bedrijf en waar niet al, was alles veel meer arbeidsintensief. Tóen hadden de mensen het druk, zou je zeggen. En nú, met alle moderne hulpmiddelen, hebben we het een stuk gemakkelijker gekregen.

De logische conclusie zou nu moeten zijn: We hebben het ook een stuk minder druk gekregen dan onze grootouders. Maar deze logica blijkt niet te kloppen. We hebben het niet minder druk; het lijkt er zelfs heel sterk op, dat het leven vroeger veel rustiger verliep. Wonderlijk, nietwaar?

Geen tijd
Kunnen we dan nu zoveel minder aan dan vroeger? Zijn we sneller moe? Zijn we verwend? Of is er nu zoveel meer naar ons toegekomen en moet er zoveel meer gepresteerd worden? Misschien is het allebei wel waar. Maar het is een feit, dat je nogal eens horen kunt, dat we het zo druk hebben. En dat er voor allerlei dingen geen tijd is.

Ik wil het niet bagatelliseren. Het werk kan inderdaad veel tijd opslokken. Om bij te blijven moet er in de avonduren soms ook nog wel eens een cursus worden gevolgd. Het gezin kan veeleisend zijn en ook voor de huisvrouw vliegt de dag soms om. Het schoolwerk laat onze kinderen soms nauwelijks enige vrije tijd.

Anderzijds, zijn we nu zo druk of maken we ons erg druk? Als iedereen zegt dat hij het druk heeft, kunnen wij het toch eigenlijk niet maken om te zeggen: Nou, ik niet, ik heb tijd zat. Dan moet je het voor je fatsoen ook wel druk hebben. En natuurlijk hèb je het dan ook druk en als iemand je vraagt dit of dat even te doen kijk je bedenkelijk.

Grote opjager
Wat zou daar toch achter zitten? Zou het niet de grote opjager van ons leven zijn? De duivel weet dat ons leven maar kort is. Kort, maar toch ook weer lang genoeg om de Heere te zoeken. De duivel weet dat God ons in Zijn lankmoedigheid nog een voorbereidingstijd geeft.

Die tijd duurt hem eigenlijk veel te lang. Want elke dag dat we leven, kunnen we tot bekering komen en aan zijn greep ontkomen. Vandaar dat die levenstijd naar zijn opinie maar liefst zo snel mogelijk om moet zijn. Hoe kan hij dat bereiken? Door ons veel bezigheid te geven, waardoor er voor het zoeken van de Heere liefst zo weinig mogelijk tijd over blijft.

Prachtig als we van 's morgens vroeg tot 's avonds laat alleen voor ons vergankelijke leven bezig zijn en als we 's avonds gewoon te moe zijn om nog met aandacht een stukje uit Gods Woord te lezen en ons in het gebed tot de Heere te wenden.

Prachtig als onze dagelijkse beslommeringen ons zo bezig houden dat we ze op de zondag ook nog niet eens van ons af kunnen zetten, zodat ze ons achtervolgen ook als we in de kerk onder de prediking van Gods Woord verkeren. Zo gaat het leven snel voorbij.

De dag van onze dood komt met rasse schreden nader en we hebben niet eens de tijd benut om het Koninkrijk Gods en Zijn gerechtigheid te zoeken. Dan is de list van de Boze gelukt.

Zoek eerst...
Hebben we het echt zo druk? Ja, er zijn dingen die ons danig bezig kunnen houden. Als we echter bedenken dat de duivel steeds bezig is onze tijd af te nemen, dan zouden we ons eens met ernst moeten bezinnen op de vraag of we wel goed met onze tijd omgaan. En met de tijd van anderen.

In dit verband zou ik willen zeggen, dat ik nog niet weet of de instelling van proefwerkweken op de scholen wel zo'n christelijke uitvinding is. Sommige leerlingen hebben het dan zo druk dat ze echt aan niets anders toekomen. Mogen we hen dat aandoen?

Maar nog afgedacht van onze tijdsindeling, wat staat voor ons bovenaan? Het Koninkrijk? De belangen van onze ziel? De dienst des Heeren? Er zit een kern van waarheid in een spreuk, die ik eens ergens zag: Wie tijd heeft voor God, heeft méér tijd.

Laat u toch niet opjagen en opdrijven door de klok. Onze klok wordt al veel te veel gecontroleerd door de mensenmoordenaar. Houd u toch aan het dringend, welgemeende advies van de Heiland: Zoek eerst -eerst- het Koninkrijk Gods...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.