+ Meer informatie

Frankrijk zal Egypte op oorlogssterkte breimen

Nieuwe klap in gezicht Jeruzalem:

2 minuten leestijd

PARIJS —- Oe voorgenomen Franse wapenverkopen aan Egypte - in Parijs nog niet officieel bevestigd, maar ai maanden geleden in principe geregeld - beginnen vastte contouren aan te nemen.

Volgens Franse persberichten gaat het om de „wapentransactie van de eeuw", ter waarde van miljarden guldens die ten behoeve van het „minvermogende" Egypte op tafel worden gebracht door de rijke Arabische olielanden - Saoedi-Arabië, Koeweit' Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

Zeer binnenkort, aldus de Franse pers, zullen de vier landen via de organisatie van Arabische industrieën een aanbetaling doen van drie miljard gulden.

Dat geld zou in eerste instantie bestemd zijn voor de aankoop van 36 Mirage-3 jachtbommenwerpers en het verder op poten helpen van de nog jonge Egyptische wapenindustrie.

In Egypte zou de eind-assemblage gaan plaatsvinden van 200 tweemotorige Alpha-jagers, een Frans-Westduits ontwerp dat zowel voor opleidingsdoeleinden als taktische luchtsteun aan grondtroepn kan worden gebruikt.

Moderne Mirages
West-Duitsland, aldus de Franse pers, is niet rechtstreeks bij de Alpha-verkoop betrokken. De onderdelen die bij Domier worden gemaakt, zullen eerst aan de Franse partner Dassault-breguet worden geleverd en daarna als „half-assemblages" naar Egypte gaan, aldus de berichten.

Het zou in de bedoeling liggen dat Egypte via het oliegeld van de rijke broeders uiteindelijk eveneens de beschikking krijgt over 40 Mirages F-1 en .maar daarover moet in Parijs nog worden beslist, over de allermodernste jachtbommenwerper die Frankrijk in huis heeft, de Mirage 2000.

No de Westeuropees-Amerikaanse F-16 transactie maakt de term „wapenverkoop van de eeuw" een wat versleten indruk. Niettemin voorspellen de Franse kranten een goudmijn voor de nationale economie en de werkgelegenheid. Door de Mirage-Alpha leveranties zouden bij Dassault-Breguet minstens 6000 arbeidsplaatsen zijn veilig gesteld, terwijl het niet bij de verkoop van vliegtuigen blijft. Bedrijven als Snecma, Matra, iSirbomeca, Thomson - zullen Egypte allerlei andere-apparatuur leveren.

Verkoeling

Dit alles betekent ongetwijfeld een verdere verkoeling in de toch al uitermate kille betrekkingen tussen Jeruzalem en Parijs. De Franse penetratie in het Midden-Oosten zal evenmin enthousiasme wekken in de Verenigde Staten en in de Sovjet-Unie, die daar als wapenleveranciers tot dusver de topn aangaven. Frankrijk is echter vastbesloten zijn derde plaats op de wereldranglijst van wapenexporteiurs vorig jaar ruwweg 7,5 miljard gulden te handhaven in het belang van economie en werkgelegenheid. '

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.