+ Meer informatie

Israël waarschuwt riers opnieuw

,,We schuwen rechtstreeks ingrijpen niet"

2 minuten leestijd

BEIROET-TEL AVIV — De situatie in Libanon lieeft zich dinsdag weer verder toegespitst. In de iioofdstad Beiroet werden dinsdag weer hevige straatgevechten geleverd tussen de christelijke militie en de Syriërs, die gesteund worden door de Palestijnen. Ook in het zuiden van het land woedde de strijd voort.

schil. Haar besprekingen met Saoedi

In Dubai zal premier Thatcher besprekingen voeren over een verdieping van de economische betrekkingen tussen Engeland en de Erniraten. Zij zal onder andere met sjeik Chalifeh Bin Sajid, de kroonprins en opperbevelhebber van het leger, praten.

In Beiroet vielen dinsdag vijf doden en 32 gewonden. De strijdende partijen maken van steeds zwaardere wapens gebruik. Het internationale vliegveld van de Libanese hoofdstad werd in de loop van de dag gesloten, nadat enkele granaten op een landingsbaan waren ingeslagen.

In Zuid-Libanon kostte de strijd dinsdag aan 21 mensen het leven. Israëlische eenheden voerden dinsdag aanvallen uit op Palestijnse stellingen bij Tyrus en op Nabitiyeh. Israël maakte bij zijn aanvallen ook gebruik van gevechtsvliegtuigen. Volgens een Israëlische woordvoerder hadden de Palestijnen eerder die dag raketten afgevuurd op Noord-Galilea, waardoor een Israëlisch burger was gewond. Dit raketvuur werd door Israël beantwoord.

Overleg in Jeruzalem

Ook Sidon was dinsdag weer het doelwit van beschietingen vanuit de christelijke enclave van majoor Haddad van de rechtse, door Israël gesteunde militie. In de stad vielen 15 gewonden.

In Jeruzalem werden op hoog niveau strategische besprekingen gevoerd onder leiding van premier Begin, tevens waarnemend minister van defensie. De voorzitter van de parlementscommissie ' voor veiligheid en buitenlandse zaken, Mosje Arens eiste van de Syrische troepen dat zij hun aanvallen op Libanese christenen stop zetten. Hij waarschuw-, de voor een rechtstreeks ingrijpen van het Israëlische leger. „Wanneer Israël tot de conclusie komt dat de Syriërs door blijven gaan met hun aanvallen in Libanon, dan zal Israël hen tegenhouden. Wanneer het ons niet lukt de Syriërs af te schrikken, dan moeten we meer doen dan nu", aldus Arens in een interview. Ook de Israëlische onderminister van defensie, Mordechai Zippori, liet' waarschuwende woorden horen. „Als de rust in het gebied niet spoedig hersteld wordt, dan zullen we tot krachtdadigere acties mo^t^n overgaan", zo zei hij. ^5^;||pSïS^\$ •

Bègin-Callagkah

Premier Begin heeft dinsdag een onderhoud gehad met generaal Callaghan, de commandant van de VN-troepen in Zuid-Libanon. Onderwerp van gesprek was de situatie in Zuid-Libanon en het verbeteren van de betrekkingen tussen de Israëlische troepen en de Unifil.

Na afloop van het onderhoud zei Begin dat de Israëlische troepen strikte opdracht hebben gehad de status en de opdracht van de Unifil te respecteren, aldus Begin.

De totale tol aan doden van de jongste, zwaarste crisis in Libanon na de burgeroorlog is gisteren gestegen tot ruim 320.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.