+ Meer informatie

Weinig vaart in begrotingsoverleg

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Hef kabinet heeft gisteren weinig voortgang gemaakt met de discussie over de begroting van 1992. Premier Lubbers heeft gistermorgen een lange uiteenzetting gegeven over de problemen die nog om een oplossing vragen.

's Middags heeft de ministerraad enkele lopende zaken behandeld en daarna is premier Lubbers samen met vice-premier Kok gaan overleggen over nieuwe voorstellen. Die zouden vanmorgen of eventueel gisteren nog heel laat op de avond aan de voltallige ministerraad voorgelegd worden. De ministers moesten zich in ieder geval beschikbaar houden.

Dat deelde een woordvoerder van het kabinet gisteravond mee. De schets van premier Lubbers gistermorgen bood geen nieuwe gezichtspunten.

Dat de minister-president een uiteenzetting gaf, zou er op kunnen duiden dat er problemen zijn binnen de ministerraad. De vraag waarom Lubbers de uiteenzetting moest geven, beantwoordde de woordvoerder niet. Hij beperkte zich tot de mededeling dat het betoog van de premier „verhelderend" heeft gewerkt.

Het kabinet is ook gistermiddag nog even plenair bijeen geweest. Toen is gesproken over de inkrimping van het aantal ambtenaren en de overdracht van rijkstaken naar provincies en gemeenten.

Hoewel het kabinet eerder deze week met deze zaken goede voortgang had gemaakt, is men vandaag nog niet zover kunnen komen om de preciese bedragen in te boeken die deze twee grote operaties moeten opleveren in 1992. Als dit onvoldoende is, moet er op andere zaken worden bezuinigd, aldus de woordvoerder van het kabinet.

Vandaag spreekt het kabinet aan de hand van het gisteren uitgebrachte SER-advies over het ziekteverzuim en de arbeidsongeschiktheid. Ook het al dan niet handhaven van de koppeling tussen lonen en uitkeringen staat op de agenda.

De verwachting is dat het kabinet tot in de komende nacht zal vergade

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.