+ Meer informatie

Lubbers positief over voorstel Gorbatsjov

VVD: Mening premier „verbluffend''

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Premier Lubbers staat positief tegenover het initiatief van Sowjetleider Gorbatsjov om een oplossing te vinden voor beëindiging van de Golfoorlog. Dat heeft hij gisteravond gezegd op de KRO-televisie in een uitzending vanuit Den Haag. Lubbers zei ervan overtuigd te zijn dat Moskou Bagdad onder druk heeft gezet om zich op korte termijn terug te trekken uit Koeweit, zodat een landoorlog niet langer nodig is.

Volgens Lubbers is Gorbatsjov van goede wil en is het niet zo dat de Sowjet-Unie probeert de resoluties van de Verenigde Naties te ondergraven. De premier zei de hoofdlijnen van het Moskouse vredesplan te kennen. Hij vindt niet dat de geallieerden zich moeten concentreren op het elimineren van Irak, maar zich juist moeten inzetten voor de wederopbouw van het land na de oorlog.

Lubbers vindt het „te makkelijk" om het Westen de schuld te geven van de oorlog omdat verschillende landen Irak de laatste jaren op grote schaal van wapens hebben voorzien. „Het is verkeerd om te zeggen dat het aan de wapenexport ligt en niet aan Saddam Hoessein", aldus de premier. Lubbers zei verder zich te willen inzetten voor initiatieven die moeten leiden tot een wapenembargo tegen Irak wanneer de oorlog ten einde is.

Gepikeerd

VVD-buitenlandspecialist Weisglas reageerde gisteravond uiterst gepikeerd op de uitlatingen van Lubbers. Hij noemt het „verbluffend" dat Lubbers zich positief uitlaat over Gorbatsjovs voorstel en daarmee afwijkt van president Bush en de Britse premier Major, die hebben verklaard dat het plan niet voldoet aan de eisen van de resoluties van de Verenigde Naties, „terwijl die landen toch de grootste inzet hebben".

Weisglas is benieuwd hoe minister Van den Broek van buitenlandse zaken de uitlatingen van Lubbers ervaart. „Ik kan Van den Broek nu al horen knarsetanden", aldus de VVD'er, die de kwestie komende maandag tijdens het reguliere mondeling overleg in de Kamer over de Golfoorlog aan de orde zal stellen.

Serieus

Minister Pronk van ontwikkelingssamenwerking (tijdelijk Defensie) heeft gisteravond tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de PvdA in Zwolle gepleit voor het serieus oppakken van de signalen die uit Irak komen vóór een politieke oplossing van de Golfoorlog. „De signalen zijn nog onvoldoende, maar we moeten toch kijken hoe we er op in kunnen spelen, in Moskou, Luxemburg, Parijs, maar ook hier in Den Haag", aldus Pronk.

Volgens de bewindsman is het Westen dat verplicht aan de mensen die bij het conflict zijn betrokken: de soldaten aan beide kanten, de inwoners van Koeweit en Irak, maar ook aan de Palestijnen. „Als het mag wezen, moet er geen escalatie van het conflict in een grondoorlog komen. Er ligt een zware hypotheek op de wijze waarop we dit conflict afmaken", zo meent de bewindsman. Daar hangt het van af of de VN later nog een geloofwaardige en beslissende rol kan spelen in andere conflicten, die in deze regio voor het opscheppen liggen.

Haviken

In deze benadering stelt Pronk zich eveneens genuanceerder op dan zijn collega van buitenlandse zaken. Van den Broek. Deze reageerde onlangs zeer somber op het vredesvoorstel van Irak en hamerde in lijn met de VS en Groot-Brittannië op de onvoorwaardelijke terugtrekking van Saddam uit Koeweit.

In zijn rede haalde Pronk nog uit naar de haviken binnen het kabinet. Zonder de PvdA zou de opstelling van het kabinet ten aanzien van de aanpak van het Golfconflict meer in de richting van een "Pax Americana" zijn uitgevallen, in plaats van het streven naar vrede op lange termijn vanuit de Verenigde Naties met maximaal gebruik van politieke middelen, zo bleek uit zijn woorden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.