+ Meer informatie

Begin mei opening van Geref. Synode

Eerste vergadering in Bad Bentheim

2 minuten leestijd

LEUSDEN — Hoewel de nieuwe synode van de Gereformeerde Kerken in Nederland, de synode Van Bad Bentheim, 28 leden telt die nog niet eerder van de synode deel uitmaakten, verschilt de samenstelling in allerlei opzichten nauwelijks van de synode van Delft.

De gemiddelde leeftijd van de 73 synodeleden is 52 jaar. Wel zijn er iets meer afgevaardigden van boven de 70 en iets minder jongeren. Het aantal vrouwelijke afgevaardigden is groter dan ooit: negentien, terwijl de vorige synode vijftien vrouwen telde.

Van de beroepsgroepen is uiteraard die van de predikanten (29) het sterkst vertegenwoordigd. Drie groepen zijn ongeveer even groot: die van de huisvrouwen, zij die een bezoldigde baan hebben en de gepensioneerden. Ook een student en een wao'er maken deel uit van de synode.

Wat de beroepen van de actieven en niet meer-actieven betreft: ongeveer de helft komt uit het bedrijfsleven, meestal leidinggevende functies, vijf uit het onderwijs, vijf werk(t)en bij de overheid en twee waren beroepsmilitair.

Samenstelling
De generale synode van de Gereformeerde Kerken is samengesteld uit veertien afvaardigingen van twee predikanten, twee ouderlingen en een diaken. Zij vertegenwoordigen ressorten van zogenaamde particuliere synoden, waarvan de grenzen dikwijls samenvallen met de provinciegrenzen. Voorts zijn er drie afgevaardigden uit Duitsland, vertegenwoordigers van de Evangelisch Altreformierte Kirche in Niedersachsen, een afgescheiden kerkengroep langs de Nederlandse grens die niet zoals andere Hervormde Kerken in de Bondsrepubliek deel uitmaakt van de Evangelische Kerk.

Van die Duitse kerken grenst een deel - de classis Oost-Friesland - aan de provincie Groningen en een ander deel aan Drenthe en Overijssel. Die laatste kerken, van het graafschap Bentheim, ontvangen in Bad Bentheim de openingszitting van de synode.

Opening
Als op dinsdag 12 mei om 9.00 uur in de fraai gerestaureerde Kursaal van Bad Bentheim de synode geopend wordt, zal dat de eerste vergadering van de gereformeerde synode in het buitenland zijn. De openingszitting duurt slechts één dag en draagt voornamelijk een formeel karakter: het kiezen van een bestuur (moderamen) en commissies.

Aan de openingszitting gaat op maandag 11 mei om 19.00 uur in de Altreformierte Kerk van Bentheim een bidstond vooraf. Enkele synodeleden die niet terugkeren zijn het moderamenlid ds. C. H. van den Berg te Aalten, ds. D. H. Borgers te Den Ham en de ouderlingen mr. H. J. Bruins Slot uit Hummelo en M. H. L. Weststrate uit Vlaardingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.