+ Meer informatie

Bedrijven mijden haven A'dam door conflict

1 minuut leestijd

AMSTERDAiVI (ANP) De voortslepende ruzie tussen Amsterdam en buurgemeente Haarlem merliede dreigt ertoe te leiden dat vier Amerikaanse bedrijven afzien van een vestiging in het havengebied.

Het gaat om bedrijven in de medische, chemische, voedings- en cosmeticasector die plannen hebben voor miljarden-investeringen. In totaal kunnen de vestigingen ruim 3000 arbeidsplaatsen opleveren.

Volgens ir. J. Koster, adjunct-directeur van het gemeentelijk Havenbedrijf, is vestiging van de vier bedrijven in het havengebied van nationaal belang. Koster zegt te vrezen dat de directies van de vier uitwijken naar België of Noord-Frankrijk indien Amsterdam niet binnen enkele maanden haring of kuit kan geven. Slechts een van de bedrijven wil vestiging elders in Nederland overwegen. Het conflict met de kleine buurgemeente Haarlemmerliede sleept zich al bijna 25 jaar voort en spitst zich toe op het meest westelijke deel van het havengebied. De grond is eigendom van Amsterdam, maar ligt in de gemeente Haarlemmerliede. De gemeenteraad van Haarlemmerliede heeft een bestemmingsplan voor het gebied gemaakt dat de vestiging van industrieën uitsluit en mikt op kantoren en milieuvriendelijke bedrijvigheid. Volgens Koster is de locatie echter ongeschikt voor kantoren. In de eerste plaats omdat er al een overschot aan kantoren is en in de tweede plaats omdat de verbindingen op het gebied van openbaar vervoer er niet optimaal zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.