+ Meer informatie

Weinberger:,,Verband tussen Polen en kemwapenberaad"

Hervattingsdatum onderhandelingen hangt af van gedrag Moskou

3 minuten leestijd

MINISTER DE GEUS ...niet mee eens... Hij verklaarde woensdag op een persconferentie in Bonn, sprekend over de ontwikkelingen in Polen, dat een datum voor hervatting van deze onderhandelingen ,,afhangt van het gedrag van de Sovjet-Unie gedurende de komende weken en maanden". Weinberger sprak na een bijeenkomst van de zogenaamde ,,Nucleair planning group (NPG)" waarin ministers van defensie van NAVO-landen spreken over onder andere de uitvoering van het besluit van december 1979, 572 nieuwe raketten op te stellen en de Sovjet-Unie aan te bieden over beperking van dit soort wapens te onderhandelen.

De Geus: „Niet juist"

De Nederlandse minister van defensie, Pieter de Geus, ontkende het be- • staan van een ,,directe koppeling" tussen de situatie in Polen en onderhandelingen met de Sovjet-Unie over LRTNF, (die zoals bekend na het optreden van de regering-Reagan eind vorig jaar zijn onderbroken). Minister De Geus zei dat een inval in Polen „het klimaat voor onderhandelingen aanzienlijk zou verslechteren", maar in een speciale verklaring over Polen nam de NPG de door minister Weinberger gebruikte en voorgestelde formulering over dat interventie in Polen „de basis voor doeltreffende onderhandelingen over wapencontrole ernstig zou ondermijnen". ,_,Het is niet mijn Conclusie", aldus minister De Geus, ,,dat zolang de situatie rondom Polen voortduurt geen onderhandelingen met de Sovjet-Unie over beperking van de tactische kernwapens voor middellange afstand kunnen worden gevoerd".

Lange vergadering

In Bonn werd het niet uitgesloten geacht dat meningsverschillen over de tekst van de verklaring over Polen de oorzaak waren dat de vergadering een uur langer duurde dan voorzien was. Men zou zich kunnen voorstellen dat niet alle Westeuropese landen gelukkig zijn met het verband dat in de verklaring over Polen wordt gelegd met de onderhandelingen over tactische kernwapens. De Westeuropese ministers, aldus conferentiekringen, hebben er duidelijk de nadruk op gelegd dat de onderhandelingen ,,niet op de lange baan" mogen worden geschoven. Maar de Amerikanen menen dat de nieuwe regering ,,enige tijd" moet worden gegund om haar studie van het probleem van kernbewapening en wapenbeheersing te voltooien.

De verklaring van Bonn over Polen is volgens minister De Geus geen aantasting van dat deel van het besluit van december 1979 (over de invoering van 572 nieuwe kernraketten) waarin de Sovjet-Unie onderhandelingen worden aangeboden.

Eerder stap terug

In overeenstemming met wat in de slotverklaring wordt gezegd, en vorige week was meegedeeld na de bijeenkomst van de zogenaamde „special consultative group" van de NAVO (die het wapenbeheersingsaspect van het besluit van december 1979 uitwerkt), verklaarde minister De Geus dat Brezjnjevs voorstel om de LRTNF van Oost en West op het huidige peil te bevriezen niet bijdraagt tot wapenbeheersing en „eerder een stap terug" is.

De Sovjet-Unie heeft reeds, aldus de slotverklaring, circa 220 SS20raketten opgesteld met elk drie kernkoppen, d.w.z. circa 660 atoomladingen, aanzienlijk meer dan de 108 Pershing-2 en 464 Cruiseraketten waarvan de opstelling in 1983 zal beginnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.