+ Meer informatie

In zomer duidelijkheid over huurwaardeforfait

De Korte: Kabinet moet afzien van stijging

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Pas in de zomer wordt duidelijk met welk percentage het huurwaardeforfait op 1 janauari omhooggaat. Dan pas is het inflatiecijfer bekend waarop die styging zal worden gebaseerd. Dat heeft het ministerie van financiën vandaag meegedeeld.

VVD-kamerlid R. de Korte zei gisteren dat het kabinet voorlopig moet afzien van een verdere stijging van het huurwaardeforfait, de belasting voor huiseigenaren. Door de hoge inflatie stijgen de reële huren minder dan verwacht, zodat het huurwaardeforfait ook minder omhoog hoeft, aldus De Korte.

In de tussenbalans van vorig jaar besloot het kabinet de huren met 5,5 procent per jaar te verhogen (tegen 3 procent in voorgaande jaren). Om de kosten van huurders en huiseigenaren in de pas te laten lopen, moest ook het huurwaardeforfait omhoog, vond het kabinet.

Dat zal stapsgewijs gebeuren. Vorig jaar steeg het forfait van 1,8 naar 2,1 procent. Op 1 januari dit jaar ging het verder omhoog naar 2,5 procent. Op 1 januari volgend jaar wordt het opgetrokken naar 2,9 procent, waarna het in 1994 op 3,3 procent moet uitkomen.

Het kabinet heeft echter in de Eerste Kamer toegezegd dat de stijging van het forfait getemperd zal worden als de inflatie hoger uitvalt dan verwacht. Als het geld minder waard wordt, is de reële huurstijging immers ook geringer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.