+ Meer informatie

Sudderpannen en sambaltrekkers

Smederij Oldenhof uit 1814 groeit uit tot grootste kookschool van Europa

6 minuten leestijd

Drie kookwinkels in Zwolle, Amersfoort en Hilversum ontsproten uit de oude Zwolse smederij Oldenhof. "Het is een familiebedrijf", zegt Marjolein Kamphuis. "Mijn ouders begonnen van lieverlede huishoudelijke artikelen te verkopen in de jaren '60." Marjolein studeerde rechten, maar zwaait nu samen met Barry Voorhorst de scepter bij Oldenhof Kookkado in Amersfoort en Hilversum. Medio mei verhuist Barry met zijn Hilversumse zaak naar een andere locatie, waar hij Europa's grootste kookschool en -winkel onder zijn hoede neemt op 2000 vierkante meter vloeroppervlak. Onder de al sinds 1814 gevestigde naam Oldenhof.

In de Amersfoortse winkel Oldenhof Kookkado hangt de geur van verse koffie. "Ja, daar genieten we zelf ook van", zegt Marjolein Kamphuis. "Klanten vinden het heerlijk om versgemalen koffie te kopen. Het voegt iets toe aan de winkel."

Oldenhof Kookkado in Amersfoort bestaat sinds zes jaar, maar heeft een langere traditie. "Mijn overgrootvader begon in de smederij al met de verkoop van huishoudelijke artikelen. Maar mijn vader was een verwoed verzamelaar van culinaire voorwerpen. Hij struinde in de jaren '60 antiquairs af en vond de vreemdste voorwerpen. Een zee-egelkraker bijvoorbeeld, van Franse origine, en oude puddingvormen. Hij heeft intussen zo'n enorme collectie dat je wel van een museale omvang kunt spreken. Het idee ontstond de winkel op de keuken toe te spitsen. Mijn vader importeerde destijds de eerste espressomachines en was denk ik de eerste die zich helemaal op de keuken richtte. Barry en ik startten naast de zaak in Zwolle een winkel in Amersfoort en in Hilversum. In Amersfoort begon Oldenhof Kookkado aan de Zuidsingel. Sinds twee jaar zitten we aan de Langestraat."

Zestien pitten

Ook Barry studeerde rechten voordat hij zich aan de zijde van Marjolein verdiepte in keukengerei in de breedste zin van het woord. "We willen eigenlijk geen nee verkopen, daar komt het op neer. Als een klant vraagt om een Portugese kookpan, speciaal voor het bereiden van mosselen, doen we moeite om die te krijgen." De pan is er dan ook gekomen. De "cataplana" bestaat uit twee bolle deksels van vertind koper. De mosselen worden in een dichte pan gekookt, als ze gaar zijn klap je de deksels open en kun je er één gebruiken voor de lege mosselen.

Je kunt rustig een uur of wat uittrekken om in Oldenhof Kookkado alles te bekijken. Citroen- en sambaltrekkers, pannenlijnen van vele merken, puddingvormen, pastamachines, maïsprikkers, messen van enkele tot tientallen euro's, en natuurlijk het grotere werk. Zo'n zestig verschillende espressoapparaten, fornuizen van vier tot en met zestien pitten.

Pofpan

"We zoeken naar goed materiaal. Aga-fornuizen verkopen we niet, omdat je die de hele dag stookt, wat een vermogen aan brandstof kost. Dan verkoop je bijna centrale verwarming. We hebben wel Viking-fornuizen, vergelijkbaar, maar een ander systeem."

De inboedel komt uit verschillende windstreken. "We gaan voor ideeën en inkopen naar grote beurzen in Frankfurt, Chicago, de Macef in Italië. Maar we hebben in al die jaren ook eigen lijnen lopen. We halen onze koekenpannen uit IJsland omdat het de enige zijn die nooit kromtrekken. Het is fantastisch om zoiets te vinden en je merkt dat klanten het waarderen. We willen hier tegelijk als het ware de gebruiksaanwijzing zijn. Het is vreselijk als mensen iets goeds kopen en ze weten niet hoe ze ermee om moeten gaan. Espressomachines moet je bijvoorbeeld eerst ontluchten, maar dat staat niet of meestal slecht aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Wij doen het altijd voor."

Marjoleins deskundigheid wordt onderstreept bij de aanschaf van een Sabatier-mes. "Niet op een glazen snijplank gebruiken", adviseert ze. "Dan is het gauw bot. Het mes moet kleine kerfjes kunnen maken. Het is goed om het regelmatig te slijpen." Ze demonstreert behendig hoe. In Frankrijk stuitten Marjolein en Barry ook op een kastanjepofpan, nu in Kookkado te koop. "De pan heeft een trommel met een dekseltje, zodat de kastanjes tijd ens het poffen niet door de keuken springen."

Kookprogramma

Ondertussen groeide het verlangen naar meer. "Je ziet een doorbraak, mensen vinden het leuk om meer tijd te besteden aan koken, ontdekken de waarde van het eten met vrienden. Toen we apparatuur verkochten voor het maken van pasta, vonden we het leuk om het meel erbij te verkopen. We krijgen het gewoon niet aangesleept, zo hard loopt het." Zo ging het ook met de versgemalen koffie en vanzelf groeide het idee een kookschool te beginnen.

"Jamie Oliver, de razend populaire Londense kok, heeft het wel voor elkaar gekregen de belangstelling voor goed eten bij jonge mensen aan te wakkeren", zegt Barry. "Met de nieuwe kookwinkel, waar we trouwens ook de antieke collectie keukenvoorwerpen willen onderbrengen, beginnen we kookdemonstraties en kookcursussen. Daarmee haak je in op de toenemende belangstelling."

Dudok-stijl

Het is de bedoeling dat kookwinkel en -school Oldenhof medio mei de deuren opent. Aan de 's-Gravelandseweg, in een beeldbepalend pand in Dudok-stijl. "Als je de Centrumring in Hilversum afrijdt, rijd je als het ware zo tegen de voorgevel aan", aldus Barry. In het gebouw was voorheen een meubelzaak gevestigd. Maar eigenlijk is het gebouwd als warenhuis. "We hebben de raampartij, die ooit was dichtgemetseld, weer in oude staat hersteld. Zo komt er veel licht naar binnen."

Op culinair gebied wordt het nieuwe complex volgens Barry een unicum in Europa. "Als je erin geïnteresseerd bent, houd je ook bij wat anderen doen. In Parijs is bijvoorbeeld een heel mooie kookwinkel. Maar 2000 vierkante meter vloeroppervlak: dat bestaat nog nergens."

Op de begane grond en de eerste verdieping wordt de kookwinkel gevestigd. Met onder andere fornuizen, serviezen, kookgerei, bestek en kookboeken. Maar er zijn ook plannen om taarten van de vermaarde Amersfoortse patissier Harry Mercuur te gaan verkopen.

De tweede verdieping is ingericht voor de kooklessen. "Mensen kunnen hier komen kijken naar kookdemonstraties. Maar het is ook mogelijk om zelf te koken. Net wat je wilt." Voor het geven van de demonstraties en lessen worden "bekende en minder bekende" koks ingehuurd. De thema's kunnen variëren van snijtechnieken, zelf pasta maken en vegetarisch koken tot een serie lessen over de Franse keuken. Het programma wordt in augustus bekendgemaakt. Het is de bedoeling in september met de lessen en demonstraties te beginnen.

Olijfolie

Barry Voorschot verwacht dat de kookschool en de kookwinkel elkaar zullen versterken. "Mensen die op de tweede verdieping in een les een pan of iets dergelijks hebben gebruikt, kunnen in de winkel hun slag slaan en deze zelf aanschaffen. Zo snijdt het mes aan twee kanten."

Ook bij Oldenhof Kookkado wordt meer verkocht dan alleen de harde keukenspullen. Meel om zelf pasta te maken, bijvoorbeeld, en kruiden voor in een Marokkaanse tajine. En olijfolie en azijn.

Barry verwacht dat deze trend zich in de nieuwe zaak in Hilversum alleen m aar verder door zal zetten. "Mensen vragen bij ons naar ingrediënten die ze in Nederland moeilijk kunnen krijgen. Zo zijn we ook begonnen met uit Amerika afkomstige kleurstoffen voor kindertaarten. Die zijn verder nergens te koop. Ik denk dat dat alleen maar meer wordt. Zeker als klanten met bepaalde spullen kennismaken omdat ze in de kookschool gebruikt worden. Dan willen ze die al snel ook zelf in huis hebben."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.