+ Meer informatie

Liempde geen CDA-bolwerk meer

Bestuur waarschuwt voor sneeuwbaleffect in Noord- Brabant

5 minuten leestijd

LIEMPDE - Het CDA in het Noordbrabantse Liempde schrijft geschiedenis. Na maandagavond heeft dit christen-democratische bolwerk geen CDA meer. De plaatselijke afdeling wordt opgeheven en omgezet in een lokale partij. „Door het wangedrag van onze broeders en zusters in Provinciale Staten", aldus voorzitter J. van den Hanenberg. Hij voorspelt een sneeuwbaleffect in het Brabantse land waar het herindelingsbeleid veel kwaad bloed zet.

Het voornemen van de CDA'ers in Liempde heeft de nodige beroering gewekt. Vandaag nog ontvangt men een afvaardiging van het landelijk partijbestuur. In de provincie is ook sterke lobby op gang gekomen om te voorkomen dat Liempde een voorbeeld wordt voor partijgenoten in Rosmalen, Nuenen, Best, Son en Breugel en Valkenswaard. Naar alle waarschijnlijkheid zonder resultaat. Van den Hanenberg en de zijnen zijn niet te vermurwen. „Discussie is mogelijk, maar als men men lege handen komt, valt aan ons standpunt niet te tornen".

De strijd binnen het Brabantse CDA spitst zich toe op de vraag bij welke gemeente Liempde moet worden gevoegd. Het dorp, dat ironisch genoeg tot aan het begin van deze eeuw bij Sint Oedenrode behoorde, moet volgens een meerderheid in Provinciale Staten (inclusief het CDA) bij het 'stedelijke' Boxtel worden gevoegd. Ondanlcs het unanieme verzoek van de gemeenteraden van Sint Oedenrode en Liempde om gezamenlijk door het leven te mogen gaan. Twistpunt is de houding van het provinciale CDA, dat tot voor kort de Liempdenaren heeft gesterkt in de gedachte dat een groene gemeente Liempde-Sint Oedenrode een goede oplossing zou zijn.

Hecht

Liempde is voor velen in het zuiden hèt voorbeeld van een gemeente waar de inwoners zich als 'één man jarenlang hebben verzet tegen de dreigende herindeling. De zelfstandigheid van de 4400 zielen tellende gemeente wordt bedreigd sinds de gedachte heeft postgevat dat gemeenten beneden de 5000 a 6000 inwoners niet levensvatbaar zijn. Tot eind 1990 trokken de bewoners regelmatig naar het Bossche provinciehuis om hun ongenoegen kenbaar te maken en te pleiten voor zelfstandigheid. Niet onbegrijpelijk gezien de structuur van de hechte (agrarische) gemeenschap: het dorp telt maar liefst 77 verenigingen. Voor acties waren steevast duizenden Liempdenaren op de been.

Van den Hanenberg: „Omdat juist het CDA zich de afgelopen jaren heeft ingezet voor het behoud van kleinere gemeenten, is een groot aantal Liempdenaren actief CDA-supporter geworden. Onze afdeling telt honderd leden. Van de 2700 stemgerechtigden brachten bij de laatste Kamerverkiezingen er ruim 1700 hun stem uit öp het CDA". De kentering kwam in 1990 toen binnen het het Brabantse CDA steeds meer stemmen opgingen om grotere gemeenten te vormen. Ook het standpunt dat „Liempde wel zelfstandig zou kunnen blijven", werd minder hard. Het was te merken bij de verkiezingen voor Provinciale Staten: het CDA werd in Liempde weggevaagd en kreeg slechts 251 stemmen. Een flink deel van de winst ging naar de Brabantse Onafhankelijke Fractie (BOF), die zich tegen herindeling verzet.

"Boertjes"

Het vertrouwen werd regelmatig geschokt. Onder meer door de opmerking van gedeputeerde D. Sonneveld. die na een hoorzitting tegen de burgemeester van Liempde zei dat hij „die boertjes wel mee zou krijgen". Of bij het uitlekken van de resultaten van een besloten gesprek tussen enkele statenleden en het CDA-bestuur. Een dag later bleek de burgemeester van „vijandgemeente" Boxtel volledig op de hoogte te zijn. Voer voor de regionale pers.

Voor de vorige CDA-voorzitter van Liempde werd het gedraai van het CDA al in december vorig jaar teveel. Hij werd opgevolgd door Van den Hanenberg. Deze schetst uitvoerig het proces van gesprekken, briefwisselingen, enquêtes, hoorzittingen en vertrouwelijke 'afspraken' binnen het CDA, dat sinds 1990 er bij de Liempdenaren op aandrong om toch vooral maar met een alternatief te komen. Sint Oedenrode, dat moest mogelijk zijn, zo werd hen ingefluisterd.

In het van de landbouwdagen bekende dorp, waar het CDA met één van de twee wethouders en een eigen burgemeester de dienst uitmaakt, werd in een hoog tempo deze variant uitgewerkt. De morrende bevolking werd gesust met de opmerking dat dit de enige manier zou zijn om zoveel mogelijk van de eigenheid van het dorp te behouden.

Nare gevolgen

Wie schetst zijn verbazing dat een voorstel van Sonneveld om Liempde bij Sint Oedenrode in te delen, in Gedeputeerde Staten van tafel werd geveegd. Verschillende partijgenoten lieten de boerengemeente als een blok vallen en kozen voor Boxtel, dat enige uitbreiding best kan gebruiken. Hoewel een officieel besluit nog genomen moet worden, zijn de vele weifelende CDA'ers in de Staten inmiddels overstag gegaan. „Onder druk van fractievoorzitter J. Houben en gedeputeerde J. de Geus", zegt Van den Hanenberg verbitterd. „Zij hebben hun politieke lot verbonden aan de herindeling en willen de plannen er in geheel Brabant doordrukken. Ik vrees dat dit meer nare gevolgen zal hebben voor het CDA".

Vooral de opmerking van Houben die gezamenlijke verzoek van Liempde en Sint Oedenrode „ongeloofwaardig" noemde, is in Liempde in het verkeerde keelgat geschoten. „Een partijgenoot die onze integriteit in twijfel trekt. De basis voor een vertrouwensrelatie is vervallen. Ik ben niet kwaad, maar voel me wel misbruikt".

Maandagavond stemt de ledenvergadering over een voorstel tot opheffing van de afdeling Liempde. Punt twee op de agenda is het in het leven roepen van een lokale christelijke partij. Of de Liempdenaren landelijk lid van het CDA blijven, wordt aan hen zelf overgelaten. Van den Hanenberg: „Gezien de telefoontjes die ik krijg, verwacht ik dat velen het lidmaatschap zullen opzeggen. Of ik lid van het CDA blijf? Die kans is zeer klein..."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.