+ Meer informatie

Computer steeds kritischer bekeken

Bezorgdheid over toekomst branche

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) — De computergebruiker in het bedrijfsleven twijfelt sterk aan het nut van automatisering. Daardoor wordt niet meer automatisch, zoals in de hoogtijdagen van de automatisering, de portefeuille open getrokken om nog meer computers en software te kopen.

Volgens een gisteren gepubliceerd onderzoek van het marktbureau Heliview maken het bedrijfsleven en de overheid „pas op de plaats", waardoor de omzetgroei in de automatiseringsbranche volgend jaar zal teruglopen van 6,2 procent naar ruim 4 procent.

Het kan echter nog erger. In 1994 verwachten de onderzoekers van het Bredase bureau een omzetgroei van tussen de 1 en 3 procent. „De automatiseringsuitgaven van de grote bedrijven storten in", wordt dan ook met veel gevoel voor drama geconcludeerd.

Slecht daglicht

Het bedrijfsleven en ook de overheid zetten steeds meer vraagtekens bij de inzet van computers. Als uit de Verenigde Staten ook nog eens signalen komen dat de arbeidsproduktiviteit per kantoorwerknemer tussen 1978 en 1985 zelfs gedaald is, ondanks het massaal oprukken van de computer, dan schrikken de topmanagers toch wel even. Er wordt steeds vaker gekeken naar de verhouding tussen investeringen en opbrengsten. Deze kritische houding, waarbij zelfs sprake is van een „kopersstaking". zorgt ervoor dat Nederlandse hightech-bedrijven als Management Share, HCS en Newtron diep in de problemen zitten.

De „onvrede" over de automatisering en het gevoel dat automatiseringsprojecten, ondanks alle afspraken, telkens duurder worden en steeds weer vertraging oplopen, zet de branche in een slecht daglicht.

Maar ook nu maken automatiseerders het zichzelf nog moeilijk. Het aanbod van diensten en produkten is „uiterst verwarrend", zo concludeert het onderzoeksbureau. „Verschillende oplossingen voor dezelfde problemen worden aangeboden met zeer sterk uiteenlopende prijskaartjes", zo schrijven de onderzoekers.

De toekomst is dermate somber, dat Heliview de hulp van de overheid wil inroepen „om de eindgebruiker bewust te maken van de voordelen van automatisering". Daarmee geeft het bureau indirect toe dat de hightech-sector schijnbaar niet meer in staat is de klant te overtuigen van het nut van de computer. Heliview haalt zelfs het begrip "Nederland BV" erbij om investeringen in machines en software aan te moedigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.