+ Meer informatie

KOSOVO

met Albanië

1 minuut leestijd

BELGRADO — De Joegoslavische provincie Kosovo heeft de culturele en educatieve overeenkomsten met het aangrenzende Albanië opgeschort in verband met de vermeende betrokkenheid van de regering in Tirana mét de bloedige rellen, die zich eerder dit jaar in de autonome provincie hebben voorgedaan. Dit is maandag meegedeeld door de voorzitter van de assemblee van Kosovo, Düsan Ritic.

Ristic deelde op een bijeenkomst vanoorlogsveteranen in de provinciehoofdstad Pristina mee, dat het besluit was genomen door het presidium van de provinciale communistische partij, waarvan hij lid is. De maatregel is alleen van toepassing op de overeenkomst tussen de provincie en Albanië. De diplomatieke betrekkingen tussen Belgrado en Tirana, alsook de overeenkomsten tussen andere Joegoslavische provincies en Albanië worden er niet door getroffen.

De maatregel volgt op Joegoslavische beschuldigingen, dat bezoekende Albanese docenten en andere delegaties zich gemengd zouden hebben in de aangelegenheden van Kosovo, dat een grote Albanese bevolking heeft. Albanese agenten zouden de nationalistische gevoelens in de provincie hebben aangewakkerd, wat leidde tot rellen waarbij tenminste negen mensen de dood hebben gevonden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.