+ Meer informatie

Murdani maakte einde aan gijzeling in Bangkok

De Sterke man van Indonesië kwam, zag en...

3 minuten leestijd

BANGKOK — Het is 31 aart, 's morgens vroeg, plotling klinkt het geratel van achinegeweren op de iuchaven. Honderden elite-soldan van een gemengde Indonesch-Thaise commandogroep ingen de gekaapte DC-9 van ) Indonesische luchtvaartaatschappij Garunda binnen. e bevrijden de 44 gijzelaars I doden vier van de vijf terro* sten.

De naam van de man achter deze tie, generaal Benny Murdani. Zijn ridgenoten beschrijven hem als de edder van Indonesië". Zijn vrienden lemen hem met enig respect „Ben". Hij ziet zichzelf als een gewone irger. Maar zijn moed in kritische enblikken, zijn analytisch verstand, n militaire bekwaamheid, zijn vastsloten handelen en zijn absolute /ijgzaamheid maken de nauwelijks jaar oude driesterrengeneraal tot n van de invloedrijkste en belangkste mannen van Indonesië.

De generaal met het markante gezicht en de donkere doordringende ogen is de chef van de militaire geheimedienst, tweede man van de burgerlijke contraspionagedienst „Bakin" en bovendien ^n van de nauwste medewerkers van president Soeharto.' Benny Murdani verschijnt niet graag in het openbaar en nog groter afkeer heeft hij van journalisten. Zo zei hij dan ook geen stom woord tegen de pers toen hij op 29 maart, een dag na het begin van de kaping, zich aan boord begaf van het vliegtuig dat hem naar Thailand zou brengen.

Minitieus plan

Terwijl zijn collega, generaal-luitenant Yoga Sugama door een vertraagde onderhandelingstechniek kostbare tijd won, bereidde Benny Murdani een minitieus plan voor voor de bevrijding van de gijzelaars. Precies op het moment dat het laatste ultimatum van de terroristen verstreek, overhandigde Yoga de kapers het antwoord van de Indonesische regering. Djakarta, zo liet Yoga de fanatieke moslims weten, zou bereid zijn de 84 moslimterroristen, die zich in de Indonesische gevangenissen bevonden, vrij te laten. De kapers geraakten in een overwinningsroes. Zij wensten hun gijzelaars welterusten.

Twee uur en veertig minuten na middernacht, in de vroege ochtend van 31 maart, vliegen opeens de deuren van de DC-9 open. Machinegeweren ratelen. De passagiers storten zich op de grond. Een van de kapers schiet op de piloot, die zich nu nog ernstig verwond in een Bangkoks ziekenhuis bevindt. Drie minuten later zijn vier van de vijf kapers gedood. De vijfde sterft op weg naar Indonesië. Hoe het allemaal mogelijk was? Bij de eerste salvo's die de machinegeweren afvuurden ontbraken de kogels. Zij dienden ' ervoor om de gijzelaars de tijd te geven dekking te zoeken en de terroristen niet in staat tot handelen te stellen.

Redder in nood

Benny Murdani heeft weer eens zijn faam bevestigd, dat hij een „redder in nood is". Het lukte hem met zijn commando's, die in Israël opgeleid .zijn en die bovendien hun tegenstanders uit kunnen schakelen zonder hen aan te raken. Benny Murdani had bij dit karwei de vrije hand van president Soeharto gekregen en hij wist dat het hier opi meer dan het leven van de 44 gijzelaars ging. Het ging hier om de veiligheid" van zijn land, waar volgend jaar een nieuw parlement gekozen zal worden. De fanatieke moslims zijn in de ogen van president Soeharto en in die van Benny Murdani staatsvijand nummer een.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.