+ Meer informatie

PvdA wil Melkertbanen redden

Leefbaar Rotterdam vindt het nog te vroeg om college te corrigeren

3 minuten leestijd

ROTTERDAM - Tijdens de algemene beschouwingen in Rotterdam pleitte oppositiepartij PvdA voor het behoud van Melkertbanen. Collegepartij CDA riep de gemeenteraad op tot betere samenwerking. Coalitiepartner Leefbaar Rotterdam maakte duidelijk het nog te vroeg te vinden om het college te corrigeren.

De Rotterdamse PvdA beoogde tijdens de eerste dag van de algemene beschouwingen de Melkertbanen te redden. De sociaal-democraten willen nog een jaar extra geld voor deze banen uittrekken. Ook willen zij dat de gemeente met alternatieven komt voor Nederlandse taallessen aan migranten. PvdA-fractievoorzitter B. Cremers vond dat de gemeente te weinig geld uittrekt voor een lokaal inburgeringsprogramma. "Daardoor blijven de wachtlijsten voor Nederlandse lessen te lang", zei hij. Cremers dacht dat buitenlanders de taal ook zouden kunnen leren via televisie en internet of door te helpen op de school van hun kinderen.

Het CDA vond gisteren dat de tegenstellingen in de raad te veel worden benadrukt. De christen-democraten riepen bij monde van fractievoorzitter L. Geluk op tot meer samenwerking. Volgens Geluk bestaat er binnen zijn pa rtij nog steeds wrok tegen de PvdA, die sinds 1974 de absolute meerderheid in de gemeenteraad had. "De nieuwe politieke koers van CDA, VVD en Leefbaar Rotterdam moet een nieuwe isolatie van partijen voorkomen."

Tot ergernis van de meeste oppositiepartijen deelde LR-fractievoorzitter R. Srensen gisteren mee dat de begrotingsbehandeling voor hem niet het politieke hoogtepunt is. De voorman van Leefbaar Rotterdam wil pas aan het eind van 2003 met een oordeel over de begroting komen. Srensen maakte in het kleine kwartiertje spreektijd dat hij benutte duidelijk dat hij het te vroeg vindt burgemeester en wethouders nu al te corrigeren.

"Laten we dit college de kans geven en laten we ervoor waken ze de wapens uit handen te nemen om het collegeprogramma uit te voeren", vond Srensen. "Wij zijn fortuynisten. Het gaat ons om het doel; hoe dat wordt bereikt, dat maakt ons niet uit."

Zijn korte betoog week af van de uitgebreide manier waarop de andere partijen kanttekeningen bij de voorgestelde beleidskeuzes plaatsten. Srensen: "In de acht maanden dat wij hier zijn valt het me op dat er debat is om het debat en dat er wordt gepraat om te praten. Dat kan anders. Je kunt het beter met elkaar over iets wezenlijks hebben in plaats van elkaar vliegen af te vangen."

Dat Leefbaar Rotterdam niet nu al wijzingen bepleit, betekent niet dat burgemeester en wethouders vrij spel hebben. "Als we merken dat doelstellingen eind 2003 niet worden gehaald, gaan we afrekenen. Of we wijzen het college er dan op dat het niet goed gaat of we zeggen tegen de oppositie: Zo kunnen we het niet, gaan jullie het maar doen."

De Rotterdamse CU/SGP-fractie pleitte ervoor dat bij de behandeling van aangiften en voor de opsporing van kleine criminaliteit veel meer gebruik zou worden gemaakt van de Dienst Stadstoezicht. "Het effect van meer blauw op straat raakt op", aldus A. C. A. Vlaardingerbroek. In meer politie alleen, ziet hij geen oplossing.

Wat betreft de zaak-Peper, die is voor de CU/SGP-fractievoorzitter nog niet afgedaan. "Weliswaar probeert Peper zijn gelijk te halen via procedurekwesties, maar de inhoudelijke behandeling van de zaak blijft achter", zei Vlaardingerbroek. De fractievoorzitter wil dat de gemeente oud-burgemeester Peper nog een keer uitnodigt om te spreken over die uitgaven waarvan de functionaliteit niet valt te duiden. "Als dat niet lukt moet de gemeenteraad zich beraden op het enquêterecht dat dan kan worden ingezet. Zodoende hebben we de mogelijkheid om Peper en andere betrokkenen onder ede te horen. Dat kan voor hem belastend of ontlastend zijn. Maar dan gaat het in ieder geval wel weer over de inhoud."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.