+ Meer informatie

Christelijk, wat is dat?

3 minuten leestijd

„Christelijk? Wat is dat eigenlijk? Ben je dan van een club, of heeft het met politiek te maken?" Ik stapte onlangs een schoenenwinkel binnen. Het was nog vroeg in de morgen. Daardoor was er tijd voor een discussie tussen de jonge verkoopster en een bijna even oude klant.

Het gesprek was aangeland bij de bovenstaande vragen, die door de bezoekster werden afgevuurd. Uiteraard was ik nieuwsgierig naar de beantwoording, dus ik ging heel geïnteresseerd een paar schoenen bekijken waarvoor ik eigenlijk geen belangstelling had.

Het antwoord klonk rustig maar wel overtuigd: „Christelijk wil zeggen dat je in God gelooft." „Oh, doe jij dat dan?" „Jazeker, ik geloof echt in God." „Wat heb je daar dan aan? „Nou, Hij heeft mij lief. Hij wil mij helpen." „Meen je dat echt? Heeft Hij jou dan wel eens geholpen?" „Ja hoor, maar je moet niet denken dat het zoiets is als een druk op de knop. Dat je om iets bidt en dat je het dan wel krijgt. Nee, zo werkt dat niet.

Je moet echt bidden met je hele hart. Maar soms vind ik het ook wel eens moeilijk hoor. Dan bid ik bij voorbeeld om beterschap voor iemand die heel erg ziek is en van wie ik veel houd. Dan gaat zo iemand toch dood. Dat kan ik ook niet altijd begrijpen hoor."

„Ik ben katholiek gedoopt, maar ik ga nooit meer naar de kerk. Onlangs kwam er iemand van de kerk vragen of ik er nog bij wilde horen. Ik was zelf niet thuis, maar een vriendin met wie ik samenwoon zei toen dat zij dacht van niet. Later kreeg ik bericht dat ze mij geschrapt hadden. Maar dan hoor je nergens meer bij, dus dat wilde ik niet. Ik heb dus weer contact opgenomen,

't Is niet zo duur. Ik betaal een tientje per jaar en dan krijg ik ook nog regelmatig een krantje toegestuurd. " „Zie je, jij wil ergens bijhoren. Dat is echt menselijk hoor. Maar het is veel belangrijker dat wij bij God horen. Dat wij met alles bij Hem terecht kunnen."

„Ik kan echt niet in een God geloven." „ O, denk jij dan dat alles maar vanzelf is ontstaan. Daar moet toch Iemand achter zitten. Ik weet zeker dat God alles geschapen heeft, ook mij. Dat kun je allemaal in de Bijbel lezen." „ Tja, ik weet het ook niet precies. Ik wil er nog wel eens over praten, maar ik moet nu weg."

Ik zette de schoenen op z'n plaats en ging ook mijns weegs, vol van gedachten. Er zijn toepassingen genoeg te maken bij het gesprek, maar dat laat ik graag aan de lezers over. Hoogstens zou ik respect willen vragen voor het jonge verkoopstertje.

Misschien vindt u dat haar woordgebruik niet reformatorisch genoeg klonk. Paulus was echter in zijn tijd ook al blij als het Evangelie onder een deksel werd verkondigd. Misschien krijgt u dezer dagen ook wel de gelegenheid om van de Ene Naam te getuigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.