+ Meer informatie

Wöltgens, de politicus van het jaar

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire pers In Den Haag heeft PvdA-fractievoorzltter Thijs Wöltgens gekozen tot beste politicus van het jaar 1990. Wöltgens won met een duidelijke voorsprong op Lubbers (tweede) en Kok (derde).

Minister Maij van verkeer en waterstaat is volgens de journalisten rond het Haagse Binnenhof de slechtste politcus van 1990. De jaarlijkse verkiezing door de parlementaire journalisten van de beste en slechtste politicus werd tot dusver georganiseerd door het weekblad De Tijd. Dit jaar (deze week) worden de uitkomsten voor het eerst gepubliceerd door het fusieblad HP/De Tijd.

Wöltgens is volgens veel ondervraagde politieke journalisten een „ideale fractievoorzitter" voor de huidige coalitie en ook „verrassenderwijs toch nog het medegezicht van de PvdA". De Pvd A-fractievoorzitter liet niet alleen zijn politiek leider Kok en premier Lubbers achter zich, maar ook D66-leider Van Mierio (vierde) en VVD-aanvoerder Bolkestein (vijfde).

Werd Wöltgens royaal nummer één in de categorie „beste politcus", een nog groter aantal stemmen ging naar Maij-Weggen (CDA) als „slechtste politicus". Een greep uit de motiveringen voor deze keuze: „chaos in hoofd en beleid, bovendien gewoon niet aardig", „prutser" en „vleesgeworden inefficiëntie". Hoewel Bolkestein ook scoorde bij de lijst van beste politici, eindigde hij in de groep slechte politici op de tweede plaats. Een gedeelde derde plaats in deze categorie is voor PvdA-minister D'Ancona (WVC) en de naar de Tweede Kamer teruggekeerde ex-minister De Korte (VVD).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.