+ Meer informatie

Kampen kiest rentmeester Kampereiland

2 minuten leestijd

KAMPEN - Het college van burgemeester en wethouders van Kampen heeft besloten Noorderstraete Rentmeesters uit Assen onder voorwaarden het beheer over het Kampereiland te gunnen. Daarmee komt een einde aan de eeuwenoude gewoonte dat de gemeente Kampen zelf het agrarische gebied beheert.

Met de komst van een rentmeesterkantoor, dat in de binnenstad van Kampen zal worden gevestigd, wordt de langgekoesterde wens van de pachters vervuld om het beheer van het Kampereiland uit de politiek te houden. De stap volgt op een advies van de commissie-Bruil, die zich eerder boog over het beheer van de stadserven op het Kampereiland. De pachtersbond, waarbij de 135 pachters op het Kampereiland zijn aangesloten, heeft positief gereageerd op de instelling van een rentmeesterkantoor.

Op het 5000 hectare grote voormalige eiland is sprake van een unieke situatie. Het gehele gebied, en daarmee alle landbouwgrond, is eigendom van de gemeente. Dat is al sinds 1364 het geval, toen de Utrechtse bisschop Jan van Arkel het gebied schonk aan de stad Kampen. Sinds die tijd verpacht de gemeente de grond én de boerderijen aan agrariërs.

Behalve alle grond heeft de gemeente Kampen ook de helft van het melkquotum per hectare in eigendom.

De reden dat de gemeente van het directe beheer af wil, is de toename van het aantal regels voor de landbouw. De deskundige die de gemeente hiervoor tot vorig jaar in dienst had, kon het werk niet in zijn eentje aan, aldus wethouder Breman. Naast het rentmeesterkantoor komt er ook een commissie van advies om nieuw beleid te ontwikkelen voor het Kampereiland. Daarin neemt behalve een voorzitter iemand van de landelijke pachtersbond zitting en een jurist. De rentmeester krijgt van de raad het mandaat voor de uitvoering van het gemeentelijk beleid ten aanzien van de stadserven.

Het rentmeesterkantoor uit Assen was een van de zestien rentmeesterkantoren tijdens een openbare Europese aanbesteding. Het Kampereiland brengt de gemeente Kampen jaarlijks zo'n 1,4 miljoen euro op. De kosten voor het inschakelen van een rentmeesterkantoor bedragen nog geen 10 procent daarvan.

In de periode dat de gemeente Kampen het beheer voerde over het eiland, was dat aan flinke veranderingen onderhevig. In 1364 was het gebied slechts 550 hectare groot en stonden er dertig boerderijen. In 1996 bereikte het aantal boerderijen een hoogtepunt van 166 op 5000 hectare grond. Door bedrijfsbeëindiging is dat aantal inmiddels met zo'n dertig afgenomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.