+ Meer informatie

Amnesty: Zorg over lot van vele Sahrawi's

1 minuut leestijd

LONDEN (IPS) - Amnesty International heeft haar liezorgdheid uitgesproken over het lot van honderden burgers uit de Westelijke Sahara (Sahrawi's) die sinds 1975 spoorloos zijn verdwenen in Marokko.

In een vandaag gepubliceerd rapport zegt de mensenrechten-organisatie te vrezen dat sommigen in geheime detentie worden gehouden in Marokko, terwijl anderen mogelijkerwijs om het leven zijn gekomen.

De bezorgdheid vloeit mede voort uit de lichamelijke en geestelijke toestand van de ruim driehonderd Sahrawi's die in juni werden vrijgelaten op grond van een door koning Hassan II van Marokko verleende amnestie. „Veel vrijgelatenen hebben ernstige fysieke of mentale klachten, die zijn ontstaan tijdens hun gevangenschap van soms wel vijftien jaar", zo schrijft Amnesty. „Sommigen zijn verlamd of blind door de zware gevangenis-omstandigheden, anderen zijn in hun cel krankzinnig geworden".

Volgens de vrijgelaten Sahrawi's hebben sinds 1975 minstens 43 medegevangenen het leven verloren. In dat jaar begon Marokko met de inname van de voormalige kolonie Spaanse Sahara.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.