+ Meer informatie

Nieuwe burgemeesters in diverse gemeenten

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Minister Wiegel heeft voor de Paasdagen een aantal burgemeestersbenoemingen bekend gemaakt. De belangrijkste benoemingen gelden voor de gemeenten Zaanstad, Zeist en Delft. Andere gemeenten met een nieuwe eerste burger zijn: Heiloo, Vught, Driebergen-Rijsenburg, Heemstede, Gramsbergen. De meeste benoemingen gaan in op 16 mei. Alleen de burgemeesters voor Zaanstad en Driebergen-Rijsenburg zijn benoemd per 16 juni.

Drs. A.J. Lems wordt burgemeester van Zaanstad. Lems is sinds 1974 burgemeester van Schiedam, Lems is 50 jaar, gehuwd en vader van twee kinderen, hij is geboren in Rotterdam. In 1955 behaalde hij zijn doctoraal economie aan de, toen nog, Nederlandse Economische Hogeschool in zijn geboortestad. Tot 1967 werkte hij als beleids- en bedrijfsadviseur. Van 1967 tol 1972 was hij lid van de Tweede kamer voor de Partij van de arbeid. Van 1972 tot aan zijn benoeming in 1974 tot burgemeester van Schiedam was Lems directeur van de stichting Humanitas in Rotterdam. Acht jaar lang, tot '74, was Lems lid van de Rotterdamse gemeenteraad voor de PvdA, laatstelijk als fractievoorzitter. De huidige burgemeester van Meppel, drs. H.J. Eijsink wordt de nieuwe burgervader van Zeist. Eijsink (49 jaar) is lid van de PvdA. Van 1965 tot 1970 was hij burgemeester van Bellingwolde, later Bellingwedde. Met ingang van 16 mei wordt mr. R.M. Gallas de nieuwe burgemeester van Delft. Hij is sinds 1968 burgemeester van Alphen a/d Rijn. Gallas is Nederlands Hervormd en lid van het CDA.

CDA

Deze partij komt er in deze benoemingsronde overigens goed af. Er werden ook CDA'ers benoemd in Driebergen (W. Jongeneel, burgemeester van Muiden), Heemstede (jhr. mr. O.R. van de Bosch, burgemeester van Amerongen) en Gramsbergen (gemeentesecretaris Floors van Noordwijkerhout).

De VVD kreeg twee burgemeesters in Heiloo en Vught. De huidige eerste burger van Zijpe gaat per 16 mei naar Heiloo (drs. Glijnis) en burgemeester mr. Reitsma van Menaldumadeel is benoemd te Vught.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.