+ Meer informatie

UCN boekt 40 miljoen winst

2 minuten leestijd

ALMELO (ANP) Ultra Centrifuge Nederland (UCN) in Almelo heeft over 1990 een winst van 40,3 miljoen gulden behaald. Dat is 1,2 miljoen lager dan het jaar ervoor en overeenkomstig de verwachting van de directie.

Voor dit jaar verwacht het bedrijf een iets lagere winst. Dit staat in het gisteren gepresenteerde jaarverslag van UCN. UCN leed in 1990 onder een waardedaling van de dollar en de stijgende overcapaciteit op de markt voor verrijkt uranium, een situatie die wordt versterkt door het uitblijven van nieuwe bouwprogramma's voor kerncentrales. De prijzen komen nog sterker onder druk doordat de Sowjet-Unie extra verrijkingscapaciteit probeert te slijten.

Urenco (dat uranium verrijkt met door UCN gemaakte centrifuges) heeft vanwege de moeilijke marktsituatie vorig jaar slechts één lange-termijn-contract kunnen afsluiten. Dit gevoegd bij uitleveringen en waardedalingen, was de waarde van de orderportefeuille eind 1990 met 6 miljard gulden circa 1 miljard lager dan eind 1989. Voor de komende jaren verwacht UCN geen wezenlijke verbetering van de markt voor verrijkt^ uranium. Rond het jaar 2000 kan de^ vraag naar verwachting toenemen, als gevolg van de gewijzigde opvatting over de toepassing van kernenergie. In dit verband wijst de onderneming erop dat nucleaire energie de lucht minder vervuilt dan andere energiebronnen en uiterst betrouwbaar is.

Intussen probeert UCN met haare Duitse en Britse patner binnen Uren-| co het aandeel op de uraniumverrij-g kingsmarkt te vergroten, onder meer?' door de bouw van een fabriek in de VS en actieve acquisitie in met name het Verre Oosten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.