+ Meer informatie

Even langs

4 minuten leestijd

Behalve planten en bomen zijn er tegenwoordig ook beren en poppen op stam. Die worden geproduceerd door Corrie van Klinken en haar medewerksters.Vanuit zenuwcentrum Nijkerk zijn er 'filialen' in het hele land ontstaan. Dubbele en enkele bereen poppestammen, berekransen en poppemanden worden verkocht voor Woord & Daad.

Sommige buren van Corrie van Klinken-Bakker vermoeden dat ze binnenkort een winkeltje begint. Dat is eigenlijk ook zo. Alleen is het tijdelijk: Op de beurs Wegwijs, in de stand van Woord & Daad. Zo'n 25 mensen zijn bezig voor dit evenement. „Ik denk dat we precies klaar komen", meent Corrie." Toen ze in februari'94 een "beer op boomstam" kocht, kon ze niet vermoeden dat het deze gevolgen zou hebben. „Ik liep een tijdje daarna met m'n man bij een groothandel en daar zag ik beertjes en losse stammen te koop. Toen kreeg ik het idee ze zelf te maken. Vanaf het begin verkocht ik ze voor Woord & Daad. In juni ontdekte ik poppetjes die ook op de stam zouden kunnen." Een "stam" bestaat uit een bundeltje takjes. Daarop lijmt ze een beertje of popje, en verder wat mos, droogbloemetjes, schijfjes gedroogde citroen, eikels, enz. De ene pop zit naast een vogelnestje, de volgende naast een vriendje, nummer drie heeft een emmertje aan haar arm, een andere wijst naar een schoolbord... Steeds worden nieuwe variaties bedacht. Op de grotere stammen komen twee beertjes of popjes. De popjes-alleen zijn vooral meisjes, 'enkele jongens' worden weinig verkocht.

Vrijwilligers
Mevrouw van Klinken: „Ik deed het eerst alleen. Voor een kraampje op de boerenmaandag, een soort braderie, heb ik familie ingeschakeld, anders kwam ik niet klaar. Op de comitédag van Woord & Daad in Nijkerk stonden we ook. We verkochten voor 1400 gulden, terwijl er maar weinig mensen waren. Toen ontstond het idee om op de beurs bij W&D te staan. In januari zijn we daarvoor begonnen. Er zijn nu ook vrienden en kennissen bezig. M'n zus in Friesland, in Barneveld, iemand in Montfoort, en de meesten hier in Nijkerk. De jongste is 12, de oudste 92. Die ontdoet alle beren van het ophanglusje en geeft ze een strikje om. M'n moeder maakt alle enkele berestammen. Ze steekt er volgens mij de meeste tijd van ons allemaal in. En ze is al 76!" Moeder Bakker: „Ik ben bijna klaar, ik moet er nog 150."
In huize Van Klinken is een slaapkamer volledig ingericht voor de produktie. Droogbloemen, zakjes rozeknopjes, mos („dat zoeken we in het bos"), hooi, vogelnestjes, popjes, beertjes, lijmpistolen en een thermoskan bevinden zich daar. Sommige vrijwilligers gunnen zich nauwelijks tijd voor koffie. „Ik voel me wel 's bezwaard, ze hebben het al zo druk, en dan komen ze hier ook nog elke week. Maar ze zeggen dat het ontspannend is." Op maandag-, dinsdag- en woensdagavond en op woensdagmorgen heeft Corrie een ploeg in huis. Die gaat aan de slag met stammen waar zij het popje al opgelijmd heeft. Op een avond van 7 tot half elf worden er door drie dames samen zo'n dertig stammen afgewerkt. „In het begin moest ieder het leren, nu gaat het sneller. Je doet er per stuk toch wel zo'n twintig minuten over."

Opvanghuis
De zolder van moeder Bakker is in gebruik als magazijn. Die was leeg. Inmiddels kan ze haar drooglijnen daar niet meer gebruiken. Maar dat mag ook niet, want dan zou het opgeslagen spul vochtig kunnen worden. Gelukkig heeft dochter Corrie, twee huizen verder, een wasdroger. Een beer op stam kost ƒ 9,95, een dubbele / 14,95. Poppestammen enkel ƒ 34,95, dubbel / 54,95. Voor de minder gevulde (kinder)portemonnee zijn er beren in een karretje of mandje voor ƒ 4,95. Na aftrek van de onkosten gaat de opbrengst naar W&D, ten bate van het via een Terdege-actie gebouwde opvanghuis annex school in Dessie (Ethiopië). Na de beurs zal het wel wennen zijn, niet meer bijna elke avond vrijwilligers in huis. Corrie gaat er in elk geval mee door. „Als je de spullen in huis hebt, bedenk je steeds nieuwe dingen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.