+ Meer informatie

Compromis aftrek lijfrente dichterbij

Van Amelsvoort komt Kamer tegemoet

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Staatssecretaris Van Amelsvoort van financiën blijft zich verzetten tegen het voorstel van CDA en PvdA om de aftrekbaarheid van lijfrentepremies te beperken tot 5.000 gulden per persoon per jaar. Hoewel zijn voorkeur uit blijft gaan naar een bedrag van 10.000 gulden, boodt Van Amelsvoort gisteren wel een opening om tot een compromis van 7.500 gulden te komen.

Van Amelsvoort zei in de Tweede Kamer „weinig gelukkig" te zijn met de eis van CDA en PvdA om de basis-aftrek te verlagen tot 5.000 gulden. Volgens hem is het bedrag van 5.000 gulden te laag. Daarnaast ziet hij weinig heil in het voorstel van het CDA-kamerlid Vreugdenhil om gehuwden elk apart dezelfde aftrekmogelijkheden te bieden.

In het voorstel van de staatssecretaris is het zo dat een echtpaar hetzelfde af mag trekken als een alleenstaande. Het gevolg is dat samenwonenden twee keer zoveel af kunnen trekken als gehuwden. Van Amelsvoort zei wel dat -als de Kamer hem dwingt gehuwden elk een aparte aftrek te geven- hij het bedag van 5.000 gulden te laag vindt, hoewel hij ook weer niet zo ver wil gaan als het SGP-kamerlid Van Dis die een individuele aftrek van 8.500 voorstelde. Van Amelsvoort gaf daarmee zelf al aan dat een compromis dat tussen 5.000 en 8.500 gulden ligt, mogelijk is.

Van Amelsvoort waarschuwde de Kamer dat een verlaging van de basis-aftrek tot 5.000 gulden leidt tot een verhoging van de werkdruk voor de belastingdienst. Het wetsvoorstel kent namelijk naast de basis-aftrek een tweetal extra mogelijkheden om in geval van nood toch een goed poensioen op te kunnen bouwen. Volgens Van Amelsvoort zullen door een lagere aftrek ongeveer 5.000 meer mensen gebruik willen maken van die extra voorzieningen.

Om de overgang naar de nieuwe regeling te versoepelen heeft Financiën een overgangsregeling voorgesteld. Het blijft de bedoeling dat het voorstel op 1 juli kracht van wet krijgt, maar in de tweede helft van dit jaar kunnen mensen nog een lijfrentepolis afsluiten onder de oude voorwaarden, mits men onder 10.000 gulden blijft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.