+ Meer informatie

Begin onthult bevel tot actie in Libanon

Aanval Steeds wegens weer uitgesteld

2 minuten leestijd

JERUZALEM — De Israëlische premier Begin heeft op 30 april tot ie maal opdracht gegeven voor een aanval op de Syrische raketten in banon, maar telkens werd de actie uitgesteld wegens de slechte weersnstandigheden.

De aanval is nu voor onbepaalde tijd )geschort, aldus Begin in een met lanning verwachte rede tot het Israëiche parlement naar aanleiding van ; crisis over de raketten. Begin sprak )rt nadat de speciale AmeHkaanse afivaardigde Philip Habib uit Damasis in Jeruzalem was aangekomen als iderdeel van zijn missie in het Mid^n-Oosten om de Syrisch-Israëlische iSis in Libanon te bezweren. Be • Israëlische premier deed een beep op de Syrische president Assad )or een „gesprek tussen vijanden" en in „eervol terugtrekken van de lucht)elraketten" om een eind te maken m het conflict. Volgens Begin zal deze )odschap worden gegeven aan de af:zant van president Reagan, Habib. n de eerste plaats zal ik hem vragen de igeveer 4000 joden vrij te laten die hij gijzeling houdt. In de tweede plaats 1 ik hem vragen de oude situatie te rstellen, dat wil zeggen de raketten e in Libanon gestationeerd zijn weg te len", aldus de premier.

Brief Haig
In zijn verklaring voor de knesset lake de premier bekend dat hij al de g nadat Syrië de luchtdoelraketten n het type Sam-6 in Libanon had gejatst, 30 april, in zijn functie van lamemend minister van defensie, de aëlische luchtmacht opdracht had geven ze te vernietigen. Tot drie maal ; moest de aanyal worden afgelast •gens slechte weersomstandigheden, ius Begin. Hij voegde er aan toe de g daarop een' brief te hebben ontvann van de Amerikaanse ministér' van itenlandse zaken Haig met het verzoek af te zien van militaire'acties en dat hij daaraan had voldaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.