+ Meer informatie

Leger ontkent massaslachting in Atjeh

1 minuut leestijd

JAKARTA — Het Indonesische leger heeft gisteren gezegd dat het niet verantwoordelijk is voor de massagraven die de laatste tijd in de roerige provincie Atjeh zijn ontdekt.

Een mensenrechtenadvocaat keerde onlangs uit Atjeh terug met berichten dat inwoners van die provincie massagraven en een groot aantal lijken in staat van ontbinding hadden gevonden. Volgens de plaatselijke bewoners zijn de moorden het werk van militairen, die de bevolking angst willen aanjagen om zo een opstand te voorkomen. Het leger beweert op zijn beurt dat de opstandelingen van Beweging voor Verstoring van de Veiligheid (GPK) achter de moorden zitten.

„Het is een psychologische oorlogvoering, waarbij het erom gaat wie meer invloed op de mensen heeft". zei legerwoordvoerder Nurhadi Purwosaputro in een reactie. „Het is niet nodig de feiten te verdoezelen. Als het het werk zou zijn van militairen zouden wij dat zeggen", verklaarde hij.

.In mensenrechtenkringen is vernomen dat in het noordoosten van Atjeh in plantages en rivieren lichamen zijn aangetroffen van mensen die ter plaatse niet bekend zijn. In één geval vonden dorpelingen in een rivierbedding acht aan elkaar vastgebonden lijken van mensen die blijkbaar met elkaar verdronken waren.

PoHtieke waarnemers zien de stroom moorden als een klassiek onderdeel van het Indonesische militaire gedrag. „Het is een normale zaak. Na een militaire operatie volgt een veiligheidsoperatie om de plaatselijke bevolking angst aan te jagen", zo zei één van hen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.