+ Meer informatie

Russen bezetten Afghaanse stad

Wegen naar Pakistan gesloten

2 minuten leestijd

QUETTA — Sowjet-troepen hebben zaterdag na dagen van hevige beschietingen de stad Kandahar, de tweede stad van Afghanistan, ingenomen. Sinds begin april was een groot deel van de stad in handen van de Islamitische verzetsbewegingen.

Onmenselijk

Een aantal Afghanen deed verslag van uitroeiing van dorpen, martelingen in de gevangenissen, vernietiging van oogsten en veestapels. De Kaboelse leraar Hafez die in 1980 zijn land ontvluchtte verhaalde "hoe het drinkwater in verscheidene middelbare scholen van de Afghaanse hoofdstad tot drieniaal toe was vergiftigd hetgeen de dood van vele scholieren tot gevolg had. De regering probeerde de verzetsstrijders hiervoor verantwoordelijk te stellen, maar dit geloofde niemand, zo zei Hafez. Verzetsstrijders verklaarden dat de Sovjets gevangen Afghaanse verzetsstrijders achter hun tanks aansleepten.

De Ierse deskundige Fred Halliday stelde zondag dat in een oorlog altijd misdaden worden begaan en dat ook aan de kant van de vrijheidsstrijders niet zachtzinnig met Sovjet-gevangenen wordt omgesprongen. De vorig jaar op de Unesco-conferentie in Belgrado naar het Westen overgelopen Afghaanse ambassadeur Abdul Gafoorzai verklaarde zondag desgevraagd dat af en toe wel eerlijke processen tegen krijgsgevangen gemaakte Russen plaatsvinden, maar dat het Afghaanse volk zo biedend is over de invasie, dat hij zich heel goed kon voorstellen dater weinig ïenade wordt getoond voor de Sovjetlirijgsgevangenen.

De uit veertien internationaal bekende personen bestaande jury onder voorzitterschap van de Belgische volkenrechtsgeleerde Francois Rigaux, concentreerde zich vrijdag aanvankelijk op de vraag of de machtsovername van eind december 1979 toen de Afghaanse president Amin werd gedood en Karmal de nieuwe president werd, een geheel door Moskou georganiseerde zaak was.

Verscheidene Afghanen verklaarden dat de uitzending van radio-Kaboel waarin de overname werd aangekon

Tevens zijn in het grensgebied met de Pakistaanse provincie Baloetsjistan alle Afghaanse troepen vervangen door Sowjet-militairen, zo is vernomen van Afghaanse vluchtelingen die zondag in de Pakistaanse grensplaats Quetta aankwamen.

Muiterij

De Russische troepen proberen nu te verhinderen dat de Moslem-rebellen, muitende Afghaanse soldaten en andere vluchtelingen een goed heenkomen naar Pakistan zoeken. Het aantal deserteurs uit het Afghaanse leger is juist sterk gestegen na de verovering van Kandahar: honderden soldaten deserteerden omdat zij hun vervanging door eenheden van het Bode Leger als een belediging ervoeren. Daarom zijn Russische versterkingen aangevoerd om de deserteurs op te sporen. De wegen van Kandahar naar Kaboel en naar de Pain de zuidelijke Somalische provincie Hiran. De vluchtelingen zijn ondergebracht in een tijdelijk kamp te Jawil in het noorden van het land. kistaanse grens zijn gesloten. De bevolking wordt in pamfletten gewaarschuwd geen hulp te geven aan opstandelingen en de regeringstroepen niet te hinderen.

Volgens de vluchtelingen moesten de Russen hun tanks per helikopter aanvoeren, omdat wegtransporten steeds door rebellen overvallen worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.