+ Meer informatie

Hoge Raad trekt teugels voor kerken strakker aan

Norm voor aanslag onroerend-goedbelasting verhoogd

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - De Hoge Raad heeft in zijn recente uitspraak over de kerk in Vlaardingen die onroerend-goedbelasting moet gaan betalen, de beoordelingsteugels strakker aangetrokken dan tot dusver gebruikelijk was. Tot dat oordeel komt de Amsterdamse inspecteur der gemeentelijke belastingen Van Doesburg op basis van een eerste inspectie van het arrest. De Vereniging van Kerkvoogdijen in de Hervormde Kerk wilde in dezen nog geen uitspraken doen.

Terwijl tot dusver in de jurisprudentie werd uitgegaan van vrijstelling van onroerend-goedbelasting voor kerken als die voor minstens 60 tot 65 procent in gebruik zijn voor de openbare eredienst, heeft de belastingkamer van de Hoge Raad een percentage van 70 procent aangehouden. Dat is de norm die thans, op basis van de jongste uitspraak van het hoogste rechtsprekende orgaan, moet worden aangehouden bij de beoordeling of de kerkgebouwen „in hoofdzaak" worden benut voor de openbare eredienst.

Hiermee lijkt een einde gekomen aan een reeks van procedures tegen de heffing van onroerend-goedbelasting op kerken, waarover de Hoge Raad in oktober 1978 voor de eerste maal een uitspraak heeft gedaan. Het betrof toen een kerk in de gemeente Rotterdam, die slechts voor 18 procent werd gebruikt voor de openbare eredienst. Die mocht van de Hoge Raad worden aangeslagen in de onroerend- goedbelasting.

Kerkgebouwen die in een vergelijkbare positie verkeren, zoals de Amsterdamse Nieuwe Kerk, worden op basis van die uitspraak al aangeslagen voor de onroerend-goedbelasting. Op basis van de jongste uitspraak met de 70-procentsnorm kunnen potentieel andere kerken met een multifunctioneel karakter worden betrokken in die gemeentelijke belasting, zowel voor het gebruikers- als voor het eigenaarsdeel.

Blijvende regel

De Amsterdamse inspecteur der gemeentelijke belastingen benadrukt dat de regel blijft dat kerken zijn vrijgesteld van onroerend-goedbelasting. Pas als de „mensen in het veld" constateren dat het gebouw voor andere doeleinden wordt benut, zoals huisvesting van een crèche, kan op basis van onderzoek een aanslag worden opgelegd.

De Vereniging van Kerkvoogdijen in de Hervormde Kerk wil eerst de argumenten bestuderen die een rol gespeeld hebben bij de uitspraak. Pas daarna kunnen we verder nadenken over eventuele stappen of adviezen aan onze leden, aldus een woordvoerder van de Vereniging.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.