+ Meer informatie

Witte fietsen

1 minuut leestijd

Op sneeuw en ijs merkt de oplettende automobilist het aan zijn zitvlak en zijn handpalmen wanneer het wegdek glad wordt. Een kleine, nauwelijks merkbare slip opzij en het plotseling bijzonder gemakkelijk sturen geven aan dat de weg glad is.

In Kopenhagen wordt op dit moment een proef gedaan met een soort witte-fietsenplan. Witte stadsfietsen worden vergrendeld in speciale rekken in de binnenstad geplaatst. Wie een fiets wil gebruiken, moet een munt van ongeveer 20 Kr. (zes gulden) in de automaat gooien. Als de fiets weer in hetzelfde rek wordt teruggeplaatst, wordt het statiegeld weer terugontvangen.

Het Nederlandse ministerie van verkeer en waterstaat volgt het project met belangstelling. Als het Deense experiment slaagt, overweegt men het witte-fietsenplan ook in Amsterdam in te voeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.