+ Meer informatie

Problemen

2 minuten leestijd

De gemoederen raakten dusdanig verhit, dat een aantal veehouders in het noorden botweg weigerden hun dieren van het oormerk te voorzien. Zelfs Lekker Dier bemoeide zich ermee en schaarde zich bij wijze van uitzondering aan de zijde van de veehouders.

De SGD, danig geschrokken van alle commotie, haastte zich een onderzoek te starten naar de mogelijk schadelijke effecten van het oorplaatje. Daaruit bleek dat er met het plaatje niets mis was. Een enkeling had het misschien niet goed aan het oor bevestigd, maar dat kon met betere voorlichting verholpen worden. Kortom, de invoering kon gewoon doorgang vinden.

Daarmee zijn de problemen echter de wereld niet uit. Zo moet nog maar blijken of de streepjescode in de slachthuizen kan worden afgelezen. De ervaring leert dat de oormerken er gedurende het koeieleven niet schoner op worden. Dat is onder meer de reden dat in Frankrijk, na veel geëxperimenteer, van de streepjescode is afgezien. In Nederland lopen in twee slachthuizen nog proeven. De uiteindelijke resultaten daarvan zijn nog niet bekend, maar volgens de SGD ziet het er voorlopig goed uit.

De echt ideale identificatiemethode is de chip die in het koeielijf wordt geïmplanteerd. Helaas is die veel te duur en nog niet rijp voor de praktijk. Proeven met varkens leren dat de chip na verloop van tijd gaat zwerven in het lichaam en voor de elektronische afleesapparatuur onvindbaar is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.