+ Meer informatie

Terroristisch offensief in Angola verwacht

Chinese instructeurs

2 minuten leestijd

LOEANDA — De vrees heeft hier postgevat dat strijders van Holden Roberto's nationaal front voor de bevrijding van Angola (NFLA) van plan zijn een nieuw offensief in te zetten in de kolome. Dit is dinsdag ontleend aan rapporten van de Portugese militaire basis in het dorp Toto, dat in het noorden van Angola ligt, op 100 km afstand van de grens met Zaire.

Verwacht wordt dat eenheden van het NLA zich zullen. aansluiten met groepen die al werkzaam zijn in het koffiegebied van Noord Angola, maar dat andere konden gaan proberen naar het zuiden te trekken, zelfs tot Loeanda toe.

Ze zijn bewapend met Russische Simonow-geweren, Belgische geweren die het eigendom waren geweest van het leger van Zaire, Israëlische UZImachinepistolen, Amerikaanse lichte mijnen, munitie uit communistische landen en België afkomstig en voorzien van medische voorraden uit Groot Brittannië, Frankrijk, België, West-Duitsland en Portugal. Deze laatste waren^ buitgeimaakt op de Portugezen.

CHINEZEN

In hoeverre de rebellen goed zijn opgeleid is niet bekend maar In sommige militaire kringen wordt geloofd dat het met die geoefendheid niet best is gesteld, en dat veel infiltranten niet meer zijn dan wapendragers. Een jeugdig lid van het NFLA die pas gevangen was genomen door de Portugezen heeft meegedeeld dat hij een militaire opleiding van enige weken had ontvffligen in Zaïre. Twee van zijn instructeurs waren Chinezen.

Hij zou niet politiek geïndoctrineerd zijn, had niets vernomen van het feit dat Portugal aan Angola onafhankeUjikheid zou willen geven en op de vraag waarom het NFLA eigenlijk vocht had hij geen antwoord kunnen geven.

CABINDA

Politieke stromingen in de Portugese olie-enclave Cabinda willen onafhankelij'kheid los van Angola. Naar de Diario de Noticias in Lissabon dinsdag schreef hebben drie politieke bewegingen in Cabnda aan de gouverneur in Loeanda gevraagd aan Lissabon' hun wens tot „onafhankelijkheid" over te brengen. In de besprektogen die in Lissabon zijn gevoerd tussen de Portugese regering en secretaris-generaal Waldheim van de Verenigde Naties, is met nadruk gesteld dat Portugal geen uitwaaieren van gebiedsdelen in zijn overzeese provincies mag toestaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.