+ Meer informatie

Weer brandstichting in ziekenhuis Maastricht

Geen verband met ramp van vorige week

3 minuten leestijd

MAASTRICHT (ANP) - Nauwelijks een week na de door een patiënt aangestoken brand op de zevende verdieping van liet psychiatrisch ziekenhuis Vijverdal in Maastricht, waarbij de brandstichter zelf en twee andere patiënten om het leven kwamen, is gisteren in deze instelling weer een geval van brandstichting geconstateerd.

Het was dit keer slechts een onbetekenend brandje in wasgoed op de vierde verdieping, dat door medewerkers onmiddellijk werd opgemerkt en meteen werd geblust. De leiding van Vijverdal heeft dit voorval niet bij de politie gemeld en gaf er ook geen commentaar op. Toch kreeg de politie er weet van. Zij kon het feit gisteravond bevestigen.

Een woordvoerder van de Maastrichtse politie merkte op dat in psychiatrische ziekenhuizen dit soort incidenten wel vaker voorkomt. Tussen • het in brand gestoken wasgoed en de brand van verleden week donderdag, waarbij drie mensen om het leven kwamen en enkele bewoners van Vijverdal gewond raakten, kan geen enkele samenhang bestaan, aldus de politie.

De veroorzaker van de grote brand, een 39-jarige patiënt uit Maastricht, is namelijk een van de drie omgekomen slachtoffers. Bij het onderzoek naar deze brandstichting betrekt de politie intussen ook verklaringen van familieleden, onder anderen van een zwager uit Valkenburg, van de omgekomen patiënt.

Hij verklaart nadrukkelijk -en andere familieleden beamen dit- dat de leiding van Vijverdal al enige tijd voor de fatale brand wist dat de Maastrichtse patiënt van plan was brand te stichten. Volgens zijn zwager had de Maastrichtenaar een paar dagen tevoren al kranten in brand gestoken.

Hij zou toen van een open naar een gesloten afdeling zijn overgeplaatst, maar kort daarna weer teruggegaan zijn naar de zevende verdieping, waar tijdens de nacht geen toezicht is. De familie van de betrokken patiënt zegt het onbegrijpelijk te vinden dat de directie van Vijverdal nu volhoudt niet geweten te hebben dat er gevaar voor brandstichting bestond van de kant van de omgekomen patiënt. Hij was zwaar overspannen toen hij drie weken voor de brand in Vijverdal werd opgenomen. Bovendien had hij al herhaaldelijk gedreigd een eind aan zijn leven te maken. Op grond hiervan is de zwager van het slachtoffer van mening dat de leiding van Vijverdal zo'n patiënt nooit op een onbewaakte afdeling had mogen onderbrengen.

Niets verwijtbaars

Directie-secretaris Nijssen zei gisteren geen informatie te kunnen geven over wat aan de brand vooraf is gegaan. Hij zou dan mededelingen moeten doen over een van de patiënten. Wel wilde hij kwijt dat er volgens hem niets verwijtbaars is voorgevallen. Het interne onderzoek heeft volgens Nijssen uitgewezen dat er geen extra risico was als de betrokken patiënt op een open afdeling werd geplaatst.

De klachten van de familieleden van de omgekomen patiënt worden, aldus Nijssen, betrokken bij de onderzoeken naar de juiste toedracht van de brand. Diverse instanties, waaronder politie, brandweer en de inspectie van de volksgezondheid, zijn daarbij betrokken. De onderzoeken zijn nog niet afgerond. De directie van Vijverdal zal er haar volledige medewerking aan verlenen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.