+ Meer informatie

Overleg Noord- en Z-Korea zit vast

4 minuten leestijd

SEOUL (AP) - Het overleg tussen Noord- en Zuid-Korea over nauwere economische samenwerking is gisteren vastgelopen op het nucleaire bewapeningsprogramma van de Noord-Koreanen. De buurlanden hebben twee dagen overleg gevoerd in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang, maar de gesprekken werden overschaduwd door het vorige maand bekend geworden nieuws dat Noord-Korea werkt aan de ontwikkeling van een kernwapen. De Zuid-Koreaanse delegatie onder leiding van onderminister van Economie en Financiën Yoon Jin-sik weigerde te onderhandelen over nieuwe economische samenwerkingsprojecten zolang het Noorden niet aangeeft de ontwikkeling van massavernietigingswapens stop te zetten. De onderhandelingen in Pyongyang vormden de derde gespreksronde over economische samenwerking tussen de beide Korea's sinds 2000. Tot nu toe is een akkoord bereikt over een treinverbinding tussen het Noorden en het Zuiden en is besloten tot de bouw van een industriepark voor Zuid-Koreaanse bedrijven in Noord-Korea. Noord-Korea heeft gezegd bereid te zijn de ontwikkeling van een kernwapen stop te zetten als de VS een niet-aanvalsverdrag ondertekenen. "Anders is Noord-Korea gerechtigd een kernwapen te bezitten om de nationale soevereiniteit te verdedigen tegen mogelijke agressie van de zijde van de VS", aldus het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA gisteren.

Proces aanslag

consulaat VS

KARACHI (AP) - Vijf militante moslims zijn gisteren in Pakistan aangeklaagd wegens hun betrokkenheid bij een bomaanslag op het Amerikaanse consulaat in Karachi. Daarbij kwamen op 14 juni twaalf mensen om het leven en vielen vijftig gewonden. De rechtszaak tegen de vijf zal op 19 november beginnen, aldus hoofdaanklager Habib Ahmad. De aangeklaagden zeggen onschuldig te zijn. De vijf verdachten zijn vermoedelijke leden van Harkat-ul Mujahedeen Al-Almi, een afsplitsing van Harakat-ul-Mujahedeen, ofwel de Beweging van Heilige Strijders, een militante organisatie die zich in het omstreden Kasjmir verzet tegen de Indiase overheersing. India heeft Pakistan er regelmatig van beschuldigd militante moslims de grens met het Indiase deel van Kasjmir te laten oversteken. De bevelhebber van het Indiase leger zei donderdag echter dat de infiltratie in India van Pakistaanse moslimmilitanten het afgelopen jaar gehalveerd was dankzij een grootscheepse militaire operatie langs de grens die Kasjmir opdeelt in een Pakistaans en een Indiaas deel.

Ruim 900 Russen

ziek door dysenterie

ROSTOV A/D DON (AP) - Meer dan 900 mensen, voor het merendeel kinderen, zijn in Zuid-Rusland met dysenterie opgenomen in het ziekenhuis. Besmette zuivelproducten zijn volgens de regionale gezondheidsdienst van de regio Krasnodar de oorzaak van de ziektegevallen. Een zuivelfabriek in het dorp Kropotkin, waar de meeste gevallen werden gemeld, is inmiddels gesloten en de directeur heeft ontslag gekregen, meldde het persbureau Itar-Tass. Volgens de Russische onderminister van Volksgezondheid, Gennadi Onisjtsjenko, hebben alle patiënten zure room of yoghurt uit de fabriek gegeten. Alle producten van de fabriek zijn inmiddels uit de handel genomen. Igor Michailov, woordvoerder van het Zuid-Russische departement voor Noodsituaties, zei gisteren dat 122 andere mensen, onder wie 59 kinderen, besmet zijn geraakt in de naburige streken Stavropol, Noord-Ossetië, Rostov a/d Don en Adigië.

Vader doodt

zoontje in VS

LIBERTY (AP) - Een 41-jarige man heeft gisteren in de Amerikaanse staat Missouri na een echtelijke ruzie zijn zoontje buiten zijn school doodgeschoten en de moeder van de jongen verwond. Dat heeft een politiewoordvoerder bekendgemaakt. De man werd een halfuur na de schietpartij gearresteerd. De jongen, een leerling in groep 4 van een rooms-katholieke lagere school in Liberty, werd door zijn vader voor de school door zijn hoofd geschoten. De 32-jarige moeder werd eveneens beschoten, maar raakte slechts gewond. Volgens de politie was de man de vrouw gevolgd toen zij met een vriend naar school was gegaan om hun kinderen op te halen. Aan de schietpartij zou volgens de politie een echtelijke ruzie zijn voorafgegaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.